Pleuston

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vodeni strijelac, uobičajeni predstavnik pleustonskih organizama

Pleuston čine organizmi koji žive u tankom površinskom sloju koji postoji na interfejsu vazduh-voda kao njihovom staništu.[1] Primjeri uključuju neke [[cijanobakterije], neke gastropode, paprati Azolla i Salvinia i sjemenjače rodova Lemna, Wolffia, Pistia i Hydrocharis, te [Eichhornia crassipes]]. Također se mogu naći i neke gljivice i slični gljivični protisti.

Neuston[uredi | uredi izvor]

Izraz "neuston" koristi se:

  • Kao sinonim za pleuston: otuda, skupni izraz za organizam koji pluta na vrhu vode (epineuston) ili živi tačno ispod površine (hiponeuston).
  • Podskup plutajućih organizama koji su mikroskopske veličine[2] ili oni koji se oslanjaju na površinsku napetost da plutaju.[3] To jue usporedivo s pojmom pleuston , koji je tada njegov superset, uključujući one organizme koji plove plutajući ili su makroskopski.
Leteća riba

Neuston, široko definirano, sačinjavaju neke vrste riba (vidi leteća riba[4]), bube , protozoa, bakterije i pauci (vidi ribolovni pauk i ronilački pauk). Kolembole u rodovima Podura i Sminthurides su gotovo isključivo neustonske, dok se vrste roda Hypogastrura često okupljaju na površinama ribnjaka. Vodenjaci poput roda Gerris uobičajeni su primjeri insekata koji oslanjaju svoju težinu na površinskoj napetosti vode. Prošireno, izraz se može odnositi i na neorganizme kao plutajuće se agregacije (kao npr., velika pacifička krpa smeća).

Razlikovanje od ostalih vodenih organizama[uredi | uredi izvor]

Plankton (organizmi koji lebde ili plutaju u vodi) razlikuju se od nektona (organizmi koji plivaju, snažno u vodi) i bentosa (organizmi na dnu tijela tijela) vode).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pleuston". Merriam-Webster Online.
  2. ^ P. S. Liss, W. George N. Slinn (31. 7. 1983). Air-sea exchange of gases and particles. str. 148. ISBN 978-90-277-1610-1.
  3. ^ James H. Thorp, Alan P. Covich (23. 4. 2001). Ecology and classification of North American freshwater invertebrates. str. 34. ISBN 978-0-12-690647-9.
  4. ^ "The Sea Surface and Global Change by P. S. Liss, Robert A. Duce". google.com. Pristupljeno 9. 6. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]