Pliva (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pliva
River Pliva in Jajce Bosnia.JPG
Rijeka Pliva u Jajcu
Države Bosna i Hercegovina
Dužina 33 km
Izvor Smiljevac - Jastrebnjak Šipovo
NV izvora 483 m
Ušće Vrbas, Jajcu
NV ušća 350 m
Ulijeva se u Vrbas
Površina sliva 788 km2

Pliva je rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka Vrbasa , duga 33km, sa površinom sliva 768 km2. Rijeka teče u pravcu zapad-istok. Postaje od dva jaka vrela u podnožju planine Smiljevac - Jastrebnjak na 483 m iznad mora, a ušće joj je u Jajcu, gdje gradi čuveni, 22 metra visoki vodopad.

Rijeka Pliva je sedronosna, jer u svom koritu ima niz sedrenih prečaga. Izvire na podnožju odsjeka duž rasjedne linije na rubu krške visoravni Pljeve i visoravni Podgorija-Baraći. Ušće Plive se nalazi na 350 m nadmorske visine, tako da je visinska razlika između izvorišta i ušća 139 m. Slivno područje Plive ima površinu od 788 km2 (oko 15% površine sliva Vrbasa), Prosječan proticaj vode 45,8 m3/s. Za razliku od rijeke Vrbas, rijeka Pliva ima široku dolinu, koja je monogenetska, polimorfna i polifazna. Osobenost joj daju epigenetska usijecanja, kao što su rtna epigenija u prostoru naselja Sokoca i domna epigenija u Čerkazovićima.

Rijeka Pliva u Čerkazovićima prima vode iz malih jezera Mali i Veliki Dol, te potok Draganovac i potok Klačine. Pored toga rijeka Pliva sa desne strane prima potok Žaovine, Brišćap i Hendek potok, a sa lijeve strane potok Perućica i potok Jošavka.

Korito rijeke Plive i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu sedri. Destrukcija sedre se uočava već skoro 100 godina, tako da se povremeno poduzimaju sanacioni radovi kako u koritu rijeke Plive, tako i na vodopadu. Raspadanje i destrukcija sedre se obično javlja kada korito iz nekih razloga presuši (ljetne suše u kombinaciji sa odvodom vode za potrebe HE Jajce I i Elektrobosne), ili pri proticaju vrlo visokih voda, kada se razvijaju velike brzine vode u koritu (preko 4–5 m/s).

Turistički kompleks se nalazi u neposrednoj blizini izvora rijeke Plive, osam kilometara udaljen od grada Šipova. Prostire se na oko 6.800 kvadratnih metara. Namijenjen je potrebama ribolovaca, jer srednji i donji tok Plive, nude izvanredne uslove za ribolov.

Jezera[uredi | uredi izvor]

Veliko i Malo Plivsko jezero su stvorena dugim prirodnim procesom, a konačno su oblikovano kada je izgrađena hidrocentrala Jajce 1. Veliko jezero je dugačko 3800 metara, širina mu je 500 m, prosječna dubina je 33 m, a najveća dubina je 100 m. Voda u jezerima ne mrzne tako da je veslanje moguće tokom cijele godine. Plivska jezera su pogodna za veslačke sportove, jer se voda smatra "teškom". Uslijed prirodne pojave, javlja se dodatni atom hidrogena koji ovoj vodi daje ekstra stabilnost. Staze od 200, 500 i 1000 m su stalno obilježene plutačama. Svake godine ovdje se održavaju državna i međunarodna takmičenja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]