Plivajući devizni kurs

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Plivajući (nekada se naziva i fleksibilni) devizni kurs (exchange rate) je tip režima razmjene gdje se valuti dozvoljava da mijenja vrijednost u skladu sa stranim deviznim tržištima na kojima se valuta mijenja (foreign exchange market). Dakle vrijednost te valute se određuje ponudom i potražnjom na deviznom tržištu. Valuta koja koristi ovaj vid režima razmjene postaje poznata kao plivajuća valuta (npr. Euro ili Američki dolar). Kao suprotnost ovom vidu razmjene imamo fiksni devizni kurs.

Ekonomisti generalno smatraju da je plivajući kurs u mnogim okolnostima bolji od fiksnog kursa, zato što je u stanju da reaguje na promjenu situacije na deviznom tržištu. Mada fiksni kurs, u određenim situacijama, može biti poželjniji zbog veće stabilnosti koju daje valuti.

Nema valute u svijetu čija je vrijednost određena samo ponudom i potražnjom na deviznom tržištu. U slučaju ekstremnog povećanja vrijednosti (aprecijacije) ili obezvrjeđivanja (deprecijacije), Centralna banka će intervenirati u cilju stabiliziranja valute. Prema tome režim razmjene plivajućih valuta može tehnički biti poznat i kao nadzirani devizni kurs.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]