Pljočkanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pljočkanje
Savremeno pljočkanje u vidu turnira
Nematerijalna kulturna baština
RegijaEvropa
Država Belgija
Hrvatska
Kipar
Francuska
Italija
Svjetska baština
Lista upisaReprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva
UNESCO oznaka01709
Datum upisa2022.
Lokacija upisaUNESCO

Pljočkanje ili pločkanje je stara narodna igra na otvorenom prostoru nastala kao običaj prilikom čuvanja stoke. Danas se pljočkanje razvilo u organizovano sportsko takmičenje sa pisanim pravilima.

Igru mogu igrati najmanje dvije osobe, gornji broj učesnika nije određen. Za igru je potrebno imati okrugli pljosnati kamen veličine dlana, pljočku, i jedan veći kamen, grotu, koji se postavi na tlo. Od grote se povuče linija na udaljenosti oko 5 metara. Zatim svaki igrač svojom pljočkom gađa cilj. Pobjednik je onaj ko baci najbliže groti.[1]

Današnji Statut i pravilnici usklađeni su sa državnim zakonima, osnovnim dokumentima o sportu, kao što je to Olimpijska povelja, pravilnicima o antidoping mjerama, pravilnicama o fer pleju, suzbijanju nepoštenog klađenja i korupciji u sportu.

Nematerijalna kulturna baština[uredi | uredi izvor]

Pljočkanje se nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva kao zajednički element nematerijalnog kulturnog nasleđa u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Kipru i Italiji. Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasjedanju koje je održano od 28. novembra do 3. decembra 2022. god. u Rabatu, u Maroku.[2]

Kao dio koordinisanih napora za očuvanje tradicionalnih igara i sportova u Italiji, Belgiji, Hrvatskoj, Kipru i Francuskoj, asocijacija pod nazivom - Associazione Giochi Antichi - pokrenula je Tocatì („na tebe je red“), festival i platformu koja ujedinjuje zajednice, grupe i pojedince koji prakticiraju tradicionalne igre.[3] Tocatì povezuje tradicionalne igre i sport sa vrijednostima nematerijalne kulturne baštine, mobilizirajući hiljade igrača, volontera, obožavatelja i medijskih aktera. Igre se održavaju na ulicama urbanizovanih i turističkih, čime se podiže svijest o postojanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Pet glavnih ciljeva Tocatì programa su:

  • jačanje zajedničke osnove za razmjenu između učesnika i institucija
  • uspostaviti proces za participativnu identifikaciju, dokumentaciju i praćenje tradicionalnih igara i sportova
  • poboljšanje prijenosa tradicionalnih igara i sporta u formalnom i neformalnom obrazovanju
  • osnaživanje i sposobnosti zajednice u osiguranju pristupa javnim prostorima i upravljanju njima
  • omasovljavanje i povećanje kapaciteta kroz konsultacije i sastanke zajednice na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Reference[uredi | uredi izvor]