Ploča velikog sudije Gradeše

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ploča velikog sudije Gradeše pronađena je u junu 1964. godine u selu Podbrežju oko 3 km sjeverozapadno od Zenice, Bosna i Hercegovina. Smještena je u arheološkom odjelu Muzeja grada Zenice. Uz kamen otkopano je i nekoliko ljudskih kostiju, kamen sa žljebom i poveća ploča. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Analizom je ustanovljeno da se radi o gornjoj polovini lijevog dovratka crkve mauzoleja sudije Gradeše i njegove žene, te da potječe sa kraja 12. stoljeća. Gradeša je bio veliki sudija za vrijeme vladavine bana Kulina. To je novi podatak o ustrojstvu sudske vlasti u spomenutome periodu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ploča je kamen u obliku stupa, čija visina iznosi 87 cm, širina 31 cm, a debljina 28 cm. Gornja baza stupa je ravna, što navodi na pomisao da je podupirala horizontalnu kamenu gredu - arhitrav u vratima.

Dvije strane stupa su otesane kao ravna ploha i nose natpise, a dvije su nešto nepravilnije. Čeona, ravna površina stupa, je u cijelosti ispisana, dok je desna, bočna strana, ispisana samo u gornjem dijelu. Na čeonoj strani stupa majstor je ćirilična slova urezivao pod dosta oštrim uglom. Slova su različite visine i kreću se od 15 –do 35 mm u 17 redova. U donjem dijelu ispisane površine tekst je zbijeniji zbog loše isplaniranoga prostora za pisanje. U tom prostoru, pored slova, naknadno su ugrebani i drugi znakovi kao što su grančice, grupe točkica, zarezi. Iz glavnog natpisa se saznaju slijedeći relevantni historijski podaci:

  • da je u doba velikog bana Kulina, kako je intituliran na spomeniku, postojala funkcija velikog suca koju je Gradeša obavljao; to je prvi spomen Gradeše kao historijske ličnosti;
  • da je Gradeša očigledno ktitor navedene porodične crkve (mauzoleja) i da je u njoj sahranjen;
  • da je negdje u blizini mjesta nalaza postojala Crkva sv. Jurja (sv. Đurđa) iz tog perioda, znači, s kraja XII i početka XIII stoljeća.

Natpis na drugoj strani zauzima prostor od 18 cm pri vrhu stupa. Na cijeloj površini ove strane poznaju se nekad napisana slova, a donji dio je naknadno preklesan. Očuvano je i djelimično čitljivo samo osam prvih redova. Slova su visoka od 10 do16 mm i plitko ugrebena oštrim predmetom. Tekst je dosta nečitljiv te je grupa autora ponudila fragmentarnu transkripciju. Ovaj natpis i pored zajedničkih odlika sa prvim tekstom, se razlikuje u nekim detaljima u grafici i interpunkciji, pa se smatra da ga je pisala druga osoba, ali ne u velikome vremenskome razmaku. Vjerojatno se radi o prigodnome tekstu u svezi sa sahranom Gradeše i njegove žene. Dodatno se iz natpisa saznaje:

  • da je Gradešina žena sahranjena pored muža.
  • da je crkvu sagradio Draže Ohmučanin, jedan od prvih spomenutih srednjovjekovnih graditelja. Prezime Ohmučanin je vjerojatno postalo po kraju iz kojeg potiče. U Zenici, pored željezničke stanice, postoji lokalitet imenom Odmut ili Ohmut (ždrijebe)
  • da je natpis pisao pop, čije ime počinje sa sljedeća tri slova "Pro...".


Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić - Zdravko Kajmaković - Fikret Ibrahimpašić, Ćirilski natpis iz doba Kulina bana. Naše starine X, Zavod za zaštitu spomernika kulture SR BiH, Sarajevo, 1965, 203-208.
  • Marko Vego, Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine IV, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1970.
  • Marko, Vego, Novi i revidirani srednjovjekovni natpisi iz Bosne. Naše starine XIV-XV, Zavod za zaštitu spomernika kulture SR BiH, Sarajevo, 1981, 39-64.

Reference[uredi | uredi izvor]