Plumbaginaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Plumbaginaceae
(Porodica vranilovki)
(Vidi IUCN-ov crveni popis kratice)
Plumbago europaea
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedCaryophyllales
PorodicaPlumbaginaceae
Juss. 1789
Rodovi
Vidi tekst
Plumbago auriculata, Ajdarabad, Indija.
Dyerophytum africanum, Vogelfederberg, Namibija.

Plumbaginaceae je porodica cvjetnica, rasprostranjenih širom svijeta. Porodica se ponekad označava kao porodica olova ili plumbaga. U Bosni i Hercegovini i većini balkanskim državama poznate su kao vranilovke ili vranilova trava.

Većina vrsta u ovoj porodici su višegodišnje zeljaste, ali nekoliko ih rastu kao lijajne ili grmovi. Biljke imaju savršene cvjetove i opraštaju ih insekti. Nalaze se u mnogim klimatskim regijama, od arktičkog do tropskog okruženja, ali posebno su povezani sa zaslanjenim stepama, močvarama i na morskim obalama.

Porodica je prepoznata od strane većine taksonoma i APG II sistema (2003; nepromijenjenom od APG sistem iz 1998.), koji ovu porodicu +uključuju u red Caryophyllales u kladusu jezgarne eudikotiledone. Sadrži oko 30 rodova i oko 725 vrsta.[1] U 1981. Cronquistov sistem smjestio je ovu porodicu u poseban red Plumbaginales, u kojem je bila bez drugih predstavnika. Dahlgrenov sistem izdvojio je neke od ovih biljska u porodicu Limoniaceae.

Rodovi[uredi | uredi izvor]

Kultiviranje i upotreba[uredi | uredi izvor]

Biljke u ovoj porodici imaju kredne žlijezde. Porodica uključuje brojne popularne baštenske vrste koje se uzgajaju zbog atraktivnih cvjetova.

U balkanskm zemljama je uobičajeno da se tretiraju kao ljekovite biljke za pripravljanje čajeva različite namjene. Među najpopularijim vranilovkama, ovde je origano, koji se koristi i kao začin i za spravljanje narodnih ljekovitih čajeva, u razne svrhe. Ova biljka ne sаdrži holesterol, a bogаt je izvor dijetetskih vlаkаnа, koji pomаžu kontrolu nivoа holesterolа u krvi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]