Pod zastavom Muhammeda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pod zastavom Muhammeda
Izvorni naslovThe Message
RežiserMustafa Akkad
ProducentMustafa Akkad
Scenarist(i)H. A. L. Craig
Narator
  • Richard Johnson
  • Mahmoud Yassin Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
MuzikaMaurice Jarre
ŽanrHistorijski
KinematografijaJack Hildyard Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • John Bloom Izmijeni na Wikipodacima
DistributerFilmco International Productions Inc.
Premijera1976.
Trajanje177 minuta
ZemljaSAD
Jezik

Pod zastavom Muhammeda (engleski: The Message; prvobitno Mohammad, Messenger of God) jest film Moustaphe Akkada, koji govori o životu poslanika Muhammeda. Film je snimljen i na arapskom i na engleskom jeziku (arapski naziv je الرسالة—transkripcija: Ar Risalah), The Message je uvod u ranu historiju islama. Iako je radnja filma fokusirana na Muhammeda, njegov lik nije prikazan u filmu, iz poštovanja prema islamskoj anikonističkoj tradiciji. U filmu, glumac priča s kamerom kad glumi razgovor s Muhammedom.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Akkad je naišao otpor u Hollywoodu pri snimanju filma o porijeklu islama, zbog toga je morao prikupljati novac izvan SADa. Snimljen je u Libiji i Maroku. Dok je snimao film Muhamed, Božiji poslanik, konsultirao se s islamskim vjeroučiteljima i pokušao iskazati poštovanje prema islamu i islamskom pogledu na prikazivanje života njihovog poslanika. On je taj film posmatrao kao način premošćivanja jaza između zapadnog i islamskog svijeta, iskazujući to u intervjuu 1976.

"Napravio sam ovaj film jer je to bila stvar lične prirode za mene. Osim produkcijske vrijednosti filma, film ima i svoju historiju, svoju intrigu i dramu. Osim svega toga mislim da je u tome bilo i nečega ličnog. Kao musliman koji živi na Zapadu osjetio sam da je moja dužnost i obaveza da kažem istinu o islamu. To je religija koja ima i više od 700 miliona sljedbenika a o kojoj se tako malo zna da me to iznenađuje. Mislio sam da bih trebao ispričati priču koja gradi most prema Zapadu."

Upkos svemu neka kina su ipak primala prijeteće telefonske pozive od onih koji su smatrali da film vrijeđa islam zbog fizičkog prikazivanja Poslanika, iako se on ne prikazuje na platnu. Dana 9. marta 1977. grupa Crnih Muslimana koju je predvodio Hamas Abdul Khaalis okupirala je nekoliko zgrada u Washingtonu i privela 134 taoca.[1] Njihovi postupci su bili povezani sa razmiricama među sektama u zajdnici Crnih Muslimana. Jedan od njihovih zahtjev bilo je obustavljanje prikazivanja ovog filma. Jedan od terorista je naglasio da je želio "garanciju cijelog svijeta da film neće nikada više prikazati" ili će pogubiti neke od zatočenika.[2]

Akkad je ponudio da prikaže film tim teroristima i čak rekao da će ga spaliti ako ga oni i tada budu mrzili.

Film je nominiran za Oscara za najbolju muziku, koju je komponirao Maurice Jarre.[3]

Ekipa[uredi | uredi izvor]

Režiser:

Uloge:

Podrška:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pike, John. "Hanafi Islam". Pristupljeno 5. 3. 2018.
  2. ^ Brooks, Xan (27. 10. 2008). "Controversial biopic of Muhammad set for remake". the Guardian (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 3. 2018.
  3. ^ Damien Thomas; Moustapha Akkad; Albert Blackshaw (1976). "The Making of an Epic: Mohammad Messenger of God". imdb.com. Pristupljeno 5. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]