Podmetanje (šah)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U šahu, podmetanje se dešava kad se linija između napadnute figure i one koja je brani prekine žrtvenim podmetanjem figure. To je šahovska taktika koja rijetko iskrsava te stoga često bude previđena. Prilike za podmetanje su rijetke jer branjena figura mora biti vrednija od figure koja se žrtvuje i jer sâmō podmetanje mora predstavljati prijetnju.[1]

Primjeri[uredi | uredi izvor]

a b c d e f g h
8 alt= crni kralj alt= crni top alt= crni lovac 8
7alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak7
6 alt= crni pješak 6
5 alt= bijeli pješak alt= bijeli konj 5
4 4
3 alt= bijeli pješak3
2alt= bijeli pješak alt= crna kraljica alt= bijela kraljica alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak 2
1 alt= bijeli top alt= bijeli kralj 1
a b c d e f g h
Bijeli na potezu

U poziciji na dijagramu lijevo, bijeli, koji je na potezu, očito će morati vratiti napadnutog skakača s polja f5 pošto su sva polja ispred njega na koja bi mogao doći branjena. Međutim, potezom 1.Sd6+, tj. podmetanjem skakača prekida se veza između crnog topa i dame. Ako crni uzme skakača pješakom (1...cxd6) ili lovcem (1...Lxd6), bijeli će uzeti crnu damu. Zbog toga crni nema bolje rješenje od 1...Txd6 2.exd6 Dxe2 3.Txe2 Lxd6, žrtvujući kvalitet (u ovom slučaju, dajući topa za skakača i pješaka).

Suptilniji primjer podmetanja dešava se kad podmetnuta figura prekida 2 linije istovremeno. U ovom slučaju ta figura ne mora sama predstavljati prijetnju. Umjesto toga ona uzrokuje da se protivnik "saplete o svoju nogu" jer se uzimanjem podmetnute figure nužno prekida jedna od odbrambenih linija.

a b c d e f g h
8 alt= bijeli top alt= crni top 8
7alt= bijeli pješak alt= crni pješak alt= crni kralj7
6 alt= crni pješak alt= crni pješak6
5 alt= crni konj 5
4 alt= bijeli konj alt= crni lovac 4
3alt= bijeli kralj alt= bijeli pješak 3
2 alt= bijeli lovac alt= bijeli pješak alt= crni top alt= bijeli pješak2
1 1
a b c d e f g h
Bijeli na potezu

Na dijagramu desno bijeli je materijalno slabiji i očito ne može promovirati a-pješaka pošto crni lovac čuva izlazno polje. Međutim, 1.Sd5! prekida lovčevu odbrambenu liniju, ali i međusobnu vezu između crnih topova. Ako 1...Lxd5, onda je 2.Txd8 razorno. Također, ako se na 1. Sd5 odgovori sa 1...R8xd5, to dozvoljava mat: 2.Th8#. Najbolje što crni može uraditi jest 1...T2xd5, zaklanjajući lovčev "nišan" na polje a8 i dozvoljavajući promociju pješaka 2.a8=D.

Iako je podmetanje vrlo rijetko u partijama, ono je česta tema u šahovskim problemima. Tema iz posljednjeg primjera, tj. kad se figura žrtvuje na sjecištu odbrambenih linija dviju figura različitih pravaca kretanja, u svijetu problemskog šaha poznata je pod nazivom Novotny. U rječniku problemskog šaha dati su nazivi i drugim vrstama podmetanja, uključujući i Grimshaw, Plachuttu (slučaj kad se obje odbrambene figure kreću ortogonalno: vidjeti jako lijep Tarraschev primjer), Anti-Bristol, Holzhausen i Wurzburg-Plachuttu.

Reference[uredi | uredi izvor]