Podmetanje (šah)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

U šahu, podmetanje se dešava kad se linija između napadnute figure i one koja je brani prekine žrtvenim podmetanjem figure. To je šahovska taktika koja rijetko iskrsava te stoga često bude previđena. Prilike za podmetanje su rijetke jer branjena figura mora biti vrednija od figure koja se žrtvuje i jer sâmō podmetanje mora predstavljati prijetnju.[1]

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
8 alt= black king alt= black rook alt= black bishop 8
7 alt= black pawn alt= black pawn alt= black pawn alt= black pawn 7
6 alt= black pawn 6
5 alt= white pawn alt= white knight 5
4 4
3 alt= white pawn 3
2 alt= white pawn alt= black queen alt= white queen alt= white pawn alt= white pawn 2
1 alt= white rook alt= white king 1
Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
Bijeli na potezu

U poziciji na dijagramu lijevo, bijeli, koji je na potezu, očito će morati vratiti napadnutog skakača s polja f5 pošto su sva polja ispred njega na koja bi mogao doći branjena. Međutim, potezom 1.Sd6+, tj. podmetanjem skakača prekida se veza između crnog topa i dame. Ako crni uzme skakača pješakom (1...cxd6) ili lovcem (1...Lxd6), bijeli će uzeti crnu damu. Zbog toga crni nema bolje rješenje od 1...Txd6 2.exd6 Dxe2 3.Txe2 Lxd6, žrtvujući kvalitet (u ovom slučaju, dajući topa za skakača i pješaka).

Suptilniji primjer podmetanja dešava se kad podmetnuta figura prekida 2 linije istovremeno. U ovom slučaju ta figura ne mora sama predstavljati prijetnju. Umjesto toga ona uzrokuje da se protivnik "saplete o svoju nogu" jer se uzimanjem podmetnute figure nužno prekida jedna od odbrambenih linija.

Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
8 alt= white rook alt= black rook 8
7 alt= white pawn alt= black pawn alt= black king 7
6 alt= black pawn alt= black pawn 6
5 alt= black knight 5
4 alt= white knight alt= black bishop 4
3 alt= white king alt= white pawn 3
2 alt= white bishop alt= white pawn alt= black rook alt= white pawn 2
1 1
Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
Bijeli na potezu

Na dijagramu desno bijeli je materijalno slabiji i očito ne može promovirati a-pješaka pošto crni lovac čuva izlazno polje. Međutim, 1.Sd5! prekida lovčevu odbrambenu liniju, ali i međusobnu vezu između crnih topova. Ako 1...Lxd5, onda je 2.Txd8 razorno. Također, ako se na 1. Sd5 odgovori sa 1...R8xd5, to dozvoljava mat: 2.Th8#. Najbolje što crni može uraditi jest 1...T2xd5, zaklanjajući lovčev "nišan" na polje a8 i dozvoljavajući promociju pješaka 2.a8=D.

Iako je podmetanje vrlo rijetko u partijama, ono je česta tema u šahovskim problemima. Tema iz posljednjeg primjera, tj. kad se figura žrtvuje na sjecištu odbrambenih linija dviju figura različitih pravaca kretanja, u svijetu problemskog šaha poznata je pod nazivom Novotny. U rječniku problemskog šaha dati su nazivi i drugim vrstama podmetanja, uključujući i Grimshaw, Plachuttu (slučaj kad se obje odbrambene figure kreću ortogonalno: vidjeti jako lijep Tarraschev primjer), Anti-Bristol, Holzhausen i Wurzburg-Plachuttu.

Reference[uredi | uredi izvor]