Poet's Corner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pjesnički kutak

Poet's Corner (bos. pjesnički ćošak) je tradicionalni naziv za južni dio Westminsterske opatije. Naziva se tako zbog pjesnika, dramatičara i književnika koji su pokopani u njemu.

Prva osoba koja je tu pokopana bila je slavni pjesnik Geoffrey Chaucer, ali on nije pokopan tu zbog svoje slave kao pisac nego zbog svoje radne pozicije u Opatiji. Podizanje grobnice Chauceru i pokop Edmunda Spensera 1599. započeli su tradiciju koja i danas traje i pored toga što su tu pokopani i neki dekani i opati iz Westminstera. Tu je pokopan i Thomas Parr koji je po pričanju živio 152 godine dok nije umro 1635. nakon što je vidio deset različitih vladara na prijestolju.

Pokop ili komemoracija nije se uvijek odvijala kratko vrijeme nakon smrti. Lord Byron naprimjer, čijoj su se poeziji divili mnogi, preminuo je 1824, a komemoraciju je dobio tek 1969. Čak i William Shakespeare, koji je pokopan u Stratford-upon-Avonu 1616, nije dobio kip do 1740.

Nisu svi pjesnici cijenili komemoraciju, i Weaslyev epitaf za Samuela Butlera, koji je umro u siromaštvu, nastavio je Butlerovim satiričnim tonom:

While Butler, needy wretch, was yet alive,
No generous patron would a dinner give;
See him, when starv'd to death, and turn'd to dust,
Presented with a monumental bust.
The poet's fate is here in emblem shown,
He ask'd for bread, and he received a stone.

Pokopani[uredi | uredi izvor]

Dobili komemoraciju[uredi | uredi izvor]