Pokojni (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pokojni
Originalni poster za film
RežiserMartin Scorsese
ProducentBrad Pitt
Brad Grey
Graham King
Scenarist(i)William Monahan
UlogeLeonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg
Martin Sheen
Alec Baldwin
Ray Winstone
MuzikaHoward Shore
Žanrtriler
KinematografijaMichael Ballhaus
MontažaThelma Shoonmaker
Produkcija
  • Plan B Entertainment
  • Warner Bros.
  • GK Films
  • Media Asia Entertainment Group Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
Premijera6. oktobar 2007.
Trajanje151 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet90 miliona $
Zarada132,3 miliona $[1]

Pokojni je američki kriminalistički triler snimljen 2006. u režiji Martina Scorsesea. Scenarij je napisao William Monahan na temelju hongkonškog filma Pakleni poslovi iz 2002. Glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson i Mark Wahlberg, dok su Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga, Anthony Anderson i Alec Baldwin u sporednim ulogama. Film je osvojio nekoliko nagrada, uključujući i 4 Oscara na 79. dodjeli nagrada, za najbolji film, najbolju režiju (Scorsese), najbolji adaptirani scenarij i najbolju montažu. Wahlberg je bio nominiran za najboljeg sporednog glumca. Film se odvija u Bostonu, gdje irski šef mafije Francis "Frank" Costello ubacuje Colina Sullivana kao doušnika u policiji Massachusettsa. Istovremeno, policija ubacuje tajnog policajca Williama "Billyja" Costigana da se infiltrira među Costellove ljude. Kad obje strane shvate situaciju, svaki čovjek pokušava otkriti pravi identitet prije nego što je njegova uloga otkrivena. Colin Sullivan (Damon) povezan je s organiziranim kriminalom preko irskog mafijaša Franka Costella (Nicholson) u irskom susjedstvu u južnom Bostonu. Costello ga trenira da postane "krtica" unutar policije Massachusettsa.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje u južnom Bostonu i Charlestownu, gdje irski šef mafije Francis "Frank" Costello (Nicholson) namamljuje dječaka iz susjedstva po imenu Colin Sullivan (Conor Donovan), koji ulazi u Costellovu kriminalnu organizaciju u mladoj dobi. Godinama kasnije, Colin (sada ga glumi Damon) završava svoj ​​trening za policiju Massachusettsa i diplomira kao državni policajac. Colin, koji se vrlo brzo se ističe, raspoređuje se u jedinicu za posebne namjene Državne policije po naređenju kapetana Olivera Queenana (Sheen) i narednika Seana Dignama (Wahlberg). Međutim, Colinova prava namjera je da služi kao dvostruki agent za Costella unutar policije.

U drugom programu obuke državne policije je William "Billy" Costigan Jr. (DiCaprio). Nakon diplomiranja, Queenan i Dignam intervjuišu Billyja, uvjereni da njegove porodične veze s bostonskim podzemljem čine Billyja neprikladnim za bilo šta drugo osim za špijunažu. Billy pristaje raditi za Queenana i Dignama u tajnom odjelu i da postane "krtica" u Costellovoj mafijaškoj organizaciji. Da bi njegov novi identitet bio što uvjerljiviji, odjel stvara lažnu kaznu za Billyja, tako da on služi zatvorsku kaznu, i stavljen je na probni rok, a pohađa obavezne psihijatrijske sesije s psihijatarom po imenu Madolyn (Vera Farmiga), a igrom slučaja dogodiće se da ona bude Colinova djevojka. Billyjev podatak da je bio na Policijska akademiji su skriveni od odjela, ostavljajući samo Queenanu i Dignamu do znanja o njegovom pravom identitetu.

I Colin i Billy u mogućnosti su da se infiltriraju u svoje organizacije, sa Billyjem koji se ubacio s Costellom nakon brutalnog mučenja od strane Costellove desne ruke, "Francuza" (Ray Winstone). Međutim, špijunaža ubrzo upozorava i odjel i Costella da među njima postoje dvostruki agenti. Kako bi uhvatio "krticu" u njegovoj bandi, Costello zahtijeva da svi podnesu svoje biografske podatke, i predaje te podatke Colinu da to provjeri. Informacije, uključujući i matični broj, prikupljaju se na papiru i stavljaju u posebnu omotnicu. Billy slijedi ovu kovertu, predviđajući da će ga dovesti do "krtice", i prati primopredaju između Costella i njegovog špijuna Colina. Zbog nemogućnosti da tačno identificira Costellovog špijuna, prisiljen je da ga slijedi niz ulicu u Chinatown okrugu, gdje Colin postaje svjestan da ga Billy prati. Unatoč dugotrajnoj igri skrivača, nijedan nije u stanju da pozitivno identificira špijuna. Odjel inicira svoje mjere za hvatanje "krtice" u svojoj jedinici. Kapetan Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala George Ellerby (Alec Baldwin), obmanut je Colinovom "besprijekornom biografijom," dodjeljuje mu da istraži pripadnike odjela i pronađe izdajnika. Colin koristi svoju novu ovlast da otkrije za Costella ko je "krtica". On naređuje agentima da slijede kapetana Queenana, koji ih na kraju odvodi do tajnog sastanka. Colin, shvativši da Queenan mora da ima sastanak sa Costellovim uljezom, poziva Costellove mafijaše, koji stižu prije nego Billy i Queenan uspijevaju pobjeći. Queenan naređuje Billyju da bježi, i ostaje da se suoči sa Costellovom bandom, što dovodi do njegove smrti, kada je pretučen i bačen sa visokog sprata zgrade.

Kao posljedica Queenanove smrti, Colin naređuje Dignamu da "otključa" bazu podataka za njega; Dignam, znajući da će to otkriti Billyjev identitet, nasilno odbija. Ellerby se miješa i kažnjava Dignama sa dvije sedmice plaćenog odsustva, ali Dignam umjesto toga podnosi ostavku u znak protesta. Colin otvara kutiju sa dokazima preuzetim sa mjesta ubistva Queenana, i pronalazi zapis u Queenanovoj bilježnici koja ukazuje na to da bi Costello mogao sam biti doušnik za FBI. Costello je kasnije praćen od strane odjela sve do skladišta u Sheffieldu gdje je trebao preuzeti pakete kokaina za distribuciju. Colin, uznemiren mogućnošću da bi Costello mogao otkriti njegov identitet, inscenira zasjedu, koristeći podatke od "krtice" iz odjela, Billyja. Costellova cijela banda je ubijena, a "Francuz" je počinio samoubistvo nakon što je bio teško povrijeđen u automobilu, a Costello sam teško ranjen uspijeva da umakne i pokušava kontaktirati Colina za pomoć. Colin, međutim, suočava Costella o svom statusu kao doušnik u FBI, i zahtijeva od Costella da mu kaže da li je upozorio FBI o Colinovim kriminalnim aktivnostima. Nakon oštre svađe, Costello pokušava ubiti Colina sa skrivenim pištoljem, ali Colin puca prvi, te ga ubija nakon pražnjenja cijelog šaržera na Costella.

U stanici, Colin je obasut pohvalama od svojih saradnika. Billy, koji je došao tu nakon Costellove smrti da vrati svoj ​​identitet, sastaje se sa Colinom po prvi put. Dok Colin napušta prostoriju da bi donio Billyjev dosje, Billy primjećuje prepoznatljivu biografsku omotnicu na Colinovom stolu, i onda bježi iz stanice. Colin, napokon shvata da je otkriven, i briše Billyjev policijski podatak iz baze podataka. Dok provjerava poštu Madolyn pronalazi omotnicu upućenu Colinu od "WM Costigana". Colin se upravo počeo tuširati tako da ona koristi priliku da otvori omotnicu i pronalazi audio snimke Colina i Costella sa privatnih razgovora, zajedno sa Billyjevim telefonskim brojem. Ona stavlja slušalice i sluša CD, i saznaje o Colinovoj ulozi u Costellovoj organizaciji. Colin završava sa tuširanjem i zatiče Madolyn kako drži slušalice u ušima, prije nego što se ona zaključava u svojoj sobi. Colin zove Billyja, i Billy mu objašnjava da je CD, Costellov imunitet od sudskog progona i osiguranje ako bi on bio uhapšen, bilo ostavljeno njemu nakon Costellove smrti, pošto je Billy bio jedini čovjek kojem je Costello uistinu vjerovao. Koristeći CD kao osiguranje, Billy naređuje Colinu da se susretne sa njim kasnije taj dan u zgradi u kojoj je Queenan ubijen.

Na krovu zgrade, Billy se sukobljava sa Colinom i stavlja mu lisice na ruke, s namjerom da ga uhapsi i otkrije njegovu ulogu u Costellovoj organizaciji. Billy je odlučan to učiniti čak i kad mu Sullivan otkriva da je njegov podatak izbrisan. Uto se pojavljuje Colinov kolega iz odjela, policajac Brown (Anthony Anderson), i zahtijeva da se Billy preda; Billy uvjerava Browna (njegov bivši kolega sa treninga) da Sullivan mora biti da je "krtica" i tako da on drži Colina na nišanu dok su se spuštali sa liftom. Na putu prema dolje, Sullivan hvalisavo tvrdi da Costigan nikada neće biti u stanju da objasni svoj ​​slučaj komisiji, ali je ubrzo počeo da pokazuje slabost te moli Billyja da ga ubije. Kada lift stiže do prizemlja, Billy je ubijen od strane policajca Barrigana (James Badge Dale), koji zatim nastavlja pucati i ubija policajca Browna. Barrigan objašnjava da je on također bio u Costellovoj organizaciji, i kaže da je Costello htio predati ih obojicu FBI-ju. On apelira na Colinovu solidarnost, navodeći da se oni "moraju brinuti jedni za druge" kako bi preživjeli. Umjesto toga, Colin ga ubija, i zatim prikriva mjesto zločina. Colin je u službenom izvještaju naveo da je Barrigan bio Costellova "krtica", i da je ušao u zgradu i ubio Billyja i Browna, koga Colin nije uspio spasiti. Colin završava izvještaj sa preporukom za Williama Costigana Jr. da dobije medalju za zasluge.

Billy je dobio počasni policijski pogreb sa svim trakama i počasnu salvu kao posljednji pozdrav. Madolyn ljutito gleda na Colina tokom cijele procesije. Nakon toga, on pokušava razgovarati sa njom, ali ona odlazi bez riječi. Nešto kasnije, Colin se vraća kući s nekim namirnicama, ali mnogi od njegovih susjeda sada ga izbjegavaju. On ulazi u svoj stan i tamo pronalazi Dignama koji ga čeka. Bez ijedne riječi, Dignam podiže pištolj s prigušivačem na Colina, dokazujući mu da on zna o njegovoj izdaji i izbjegavanju kazne. Colin prihvaća svoju sudbinu i samo kaže: "Dobro" i okreće glavu ustranu ali Dignam mu puca u glavu, i onda izlazi iz stana. Film završava sa pacovom koji se penje uz balkonsku ogradu, dok se u pozadini vidi zlatna kupola zgrade parlamenta države Massachusetts. [1]

Uloge[uredi | uredi izvor]

[1]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oskari[uredi | uredi izvor]

BAFTA[uredi | uredi izvor]

Film nije osvojio ni jednu BAFTA-u ali je imao ukupno 5 nominacija

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

  • Martin Scorsese - najbolji režiser

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Thelma Shoonmaker - najbolja montaža - Udruženje američkih filmskih montažera
  • Leonardo DiCaprio - najbolji glumac - nagrada Udruženja filmskih kritičara Austina
  • Jack Nicholson - najbolji sporedni glumac - nagrada Udruženja filmskih kritičara Austina
  • Najbolji film - nagrada Udruženja filmskih kritičara Bostona
  • Martin Scorsese - najbolji režiser - nagrada Udruženja filmskih kritičara Bostona
  • William Monahan - najbolji scenarista - nagrada Udruženja filmskih kritičara Bostona
  • Mark Wahlberg - najbolji sporedni glumac - nagrada Udruženja filmskih kritičara Bostona
  • Najbolji film - nagrada Udruženja filmskih kritičara Chicaga
  • Martin Scorsese - najbolji režiser - nagrada Udruženja filmskih kritičara Chicaga
  • William Monahan - najbolji scenarista - nagrada Udruženja filmskih kritičara Chicaga
  • William Monahan - najbolji scenarista - nagrada Udruženja filmskih kritičara Kansas Cityja
  • Najbolji film - nagrada Udruženja filmskih kritičara Las Vegasa
  • Martin Scorsese - najbolji režiser - nagrada Udruženja filmskih kritičara Las Vegasa
  • Thelma Shoonmaker - najbolja montaža - nagrada Udruženja filmskih kritičara Las Vegasa
  • Martin Scorsese - najbolji režiser - nagrada Udruženja filmskih kritičara New Yorka
  • Martin Scorsese - najbolji režiser - nagrada Udruženja američkih režisera
  • William Monahan - najbolji scenarista - nagrada Edgar Allan Poe
  • Najbolji triler - nagrada "Empire"
  • Leonardo DiCaprio - najbolji strani glumac - nagrada Irski film i televizija
  • Jack Nicholson - najbolji vilenjak - nagrada MTV
  • William Monahan - najbolji scenarista - nagrada Udruženja američkih pisaca

[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Martin Scorsese je htio snimati film u Bostonu, gdje je radnja i smještena. Ali zbog zabrinutosti oko pripremanja snimanja i politike, producenti su izabrali New York City da zamijeni Boston, zbog 15% poreznog popusta od države. Glavnina filma je snimana u New Yorku, a šest sedmica snimanja je bilo podijeljeno na samo dvije u Bostonu, snimajući prvu polovicu u junu, a drugu polovicu u augustu. Nakon uspjeha ovog filma, država Massachusetts je odobrila 25% poreznih olakšica za snimanje filmova.
  • Mogući razlog zašto Leonardo DiCaprio nije dobio nominaciju za Oscara za svoju ulogu u ovom filmu je Warner Bros Studio koji u početku nije htio favorizirati DiCapria nad svojom sopstvenom ulogom i da ga stavi u vodeću glumačku kategoriju. Studio je više volio DiCaprijevu vodeću ulogu u Blood Diamond (koji mu je na kraju donio nominaciju). DiCaprio je sam odbio kampanju za svoju mušku ulogu u kategoriji najboljeg sporednog glumca, tako da Warner nije reklamirao nomininaciju za sporednog glumca za DiCapria, tako da nije nikako ni došlo do nominacije.
  • Leonardo DiCaprio je trebao imati glavnu ulogu u filmu Dobri pastir, ali je napustio da bi igrao Billyja Costigana u ovom filmu. Matt Damon je tada preuzeo ulogu. Robert De Niro je odbio ulogu Queenana da bi se pojavio u Dobrom pastiru.
  • Kad je primio najvišu nagradu od Udruženja američkih režisera za ovaj film, Martin Scorsese je rekao da je to "prvi film koji je ikada napravio s radnjom."
  • Martin Scorsese je rekao da je ovaj film u čast režisera žanra kriminalističkih filmova poput Roberta Aldricha, Samuela Fullera i Dona Siegela.
  • Isprva, Jack Nicholson je odbio ulogu u filmu, ali je nakon sastanka s Martinom Scorseseom, Williamom Monahanom i Leonardom DiCapriom konačno bio uvjeren da prihvati da igra ulogu Franka Costella. Glavni razlog što se pridružio ekipi bio je taj što ranije glumio u nekoliko komedija, i htio je opet igrati negativca, i smatrao je da je lik Costella utjelovljenje zla.
  • Kao dio priprema za glumu, Matt Damon je radio sa jedinicom policije iz Bostona. On ih je pratio tokom rutinskih patrola, učestvovao je u hvatanju dilera droga te je učio odgovarajuće policijske postupke kao što je kako prekopati osumnjičenog.
  • Martin Scorsese je isprva želio da ima u filmu neku poznatu glumicu, bilo Kate Winslet, Emily Blunt ili Hilary Swank, za ulogu Madolyn. Ali on je kasnije odlučio da ponudi ulogu nekoj novoj glumici kao što je Vera Farmiga.
  • Martin Scorsese je bio toliko zadovoljan sa tehničkim savjetnikom Thomasom B. Duffyjem, da mu je dozvolio da se pojavi u sceni kao guverner Massachusettsa koji predvodi zakletvu diplomaca Policijske akademije.
  • Isprva Brad Pitt je imao ulogu Colina Sullivana, ali je kasnije otpao da bi radio sa Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom u filmu Babel.
  • Kada su glavni likovi bili prikazani u policijskoj akademiji na balističkom predavanju, ilustracije viđene u pozadini su eksponati Warrenove komisije sa ranama u predjelu glave predsjednika Johna F. Kennedyja, koje je pripremio medicinski ilustrator H.A. Rydberg pod vodstvom dra. Jamesa Humesa, koji je bio zadužen za Kennedyjevu obdukciju.
  • Nakon završtka snimanja filma Avijatičar, Martin Scorsese je imao Aleca Baldwina u vidu za buduću saradnju i na kraju se odlučio da ga ubaci u ulogu Ellerbyja koju je prethodno ponudio Melu Gibsonu, ali Gibson nije bio u mogućnosti da prihvati ulogu, jer je u to vrijeme otpočeo snimanje filma Apocalypto.
  • Pravi šef mafije Frank Costello bio je savremenik Luckyja Luciana i Meyera Lanskog, u New Yorku.
  • Jedina obrada stranog filma koji je osvajio Oscara za najbolji film.
  • U sceni večere sa Madolyn, Colin navodi da je "Freud rekao o Ircima da smo jedini ljudi neprikladni za psihoanalizu." Usprkos tome što se može naći na Google pretraživanju ili u listu Boston Globe, Sigmund Freud nije nikada izjavio takvo nešto. Kao čin istraživačkog novinarstva, čovjek po imenu dr. Charles pisao je direktoru Freudevog muzeja u Londonu, i pitao ga o legitimnosti citata. Njegov odgovor, koji je također objavljen na internet stranici muzeja glasi: "Nema dokaza da je Freud to rekao". Jedina dokumentacija čini se da je Anthony Burgess, u svom uvodu knjige irskih kratkih priča: "Jedan od Freudovih sljedbenika podijelio je ljudsku psihologiju u dvije kategorije - irske i ne-irske".
  • Tehnički savjetnik filma bio je Thomas B. Duffy, penzionisani šef policije Massachusettsa koji je radio u Bostonu skoro trideset godina i specijalizirao se za organizirani kriminal. On je posebno bio uključen u predmet protiv zloglasnog šefa mafije Jamesa 'Whiteyja' Bulgera iz južnog Bostona, po kojem se lik Franka Costella djelimično temelji.
  • Mnoge scene sa Jackom Nicholsonom su bile improvizirane. Nicholson je dobio priliku da uradi šta god je htio u vezi sa portretiranjem Frankove nepredvidljivosti. Scena gdje Billy i Frank razgovaraju bila je skoro nepostojeća u scenariju, kao i mnoga iznenađenja što su se dogodila, uključujući i Frankovo potezanje pištolja.

[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

... "Pokojni" je priča o dva muškarca koji pokušavaju živjeti javne živote koji su u radikalnoj suprotnosti sa njihovom unutrašnjom realnošću. Njihovi pokušaji prijete da ih unište, bilo implozijom ili fatalnom izdajom. Njihove priče uključuju moralni labirint, u kojem dobro i zlo nose svoje maske. Čudno je da Jack Nicholson i Scorsese nikada nisu radili zajedno, jer izgleda da se prirodno uklapaju, on glumi Franka Costella koji nije kum, a nije ni "krtica", ali je pametan čovjek koji konačno nailazi na situaciju s kojom se niko nije mogao boriti, jer on jednostavno nema sve potrebne informacije.

Roger Ebert [3]

... Scorsese i kriminalistički filmovi uvijek su išli zajedno kao što idu mlijeko i čokolada, ali u slučaju Pokojnog prošlo je 11 godina otkako se italijansko-američki filmaš upustio u svijet mafijaša, sa klasičnim Casinom iz 1995. Sretan sam reći da ne samo da se Scorsese vraća žanru zločina u velikom stilu, on je također uradio jedan od njegovih najboljih filmova. Ipak, ovo je Scorseseov film skroz na skroz, sa dugogodišnjom montažerkom Thelmom Schoomaker na svojoj strani, a tu su i Monaghanove duhovite i uzbudljive riječi kao njegov vodič, i odlična glumačka ekipa u prvom planu; Pokojni će sigurno postati još jedan Scorseseov klasik ...

Matthew Pejkovic [4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0407887/
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 7. 9. 2013. Pristupljeno 11. 3. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/departed/
  4. ^ http://www.mattsmoviereviews.net/departed.html

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]