Policija Kosova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Policija Kosova (albanski: Policia e Kosovës) je policijska agencija nadležna za sprovođenje zakona na teritoriji Kosova.

Snage[uredi | uredi izvor]

Brojčano stanje pripadnika Policije Kosova u kontinuiranom je porastu od perioda 1999. godine. 2004. godine dostigla je planiranu popunjenost od 100% i brojala je skoro 7.000 pripadnika. Od 2010. godine taj broj je oko 9.000 zaposlenih. Sastav policije je mješovit i otprilike odražava etnički sastav stanovništva Kosova gdje su oko 90% pripadnika etnički Albanci, dok su preostalih 10% pripadnici različitih manjina, uglavnom etnički Srbi.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Policija Kosova je osnovana 1999. godine nakon rata na Kosovu i kasnijeg povlačenje jugoslavenskih snaga sa Kosova. Uspostavljanje Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu UNMIK-a uključivalo je i postojanje komponente međunarodne policijsku relativno velikog brojčanog stanja. Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 1244 UNMIK je ovlašten za realizaciju dva glavna zadatka: uspostavljanje nove policije i u međuvremenu održavanje poštivanje zakona i reda. Naziv za novu policiju Kosovska policijska služba uveo je prvi međunarodni policijski komesar Sven Frederiksen.[1]

Zapošljavanje je počelo odmah, a prostorije bivše policijske škole u gradu Vučitrnu obnovila je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), koja je započela sa obučavanjem kadeta.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova februara 2008. godine, Policija Kosova je postala agencija Vlade Kosova. Prije toga bila je podređena UNMIK-u, dok je policijski komesar zadržao komandnu nadležnost nad i međunarodnom i Kosovskom policijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Secretary-General Saddened at Death of Sven Frederiksen, Head of European Union Police Mission to Bosnia and Herzegovina". UN Information service. 27. 1. 2004.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]