Policijska misija Evropske Unije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Pripadnici EUPM-a

Policijska misija Evropske Unije (eng. European Union Police Mission ili EUPM) je misija Evropske Unije koja nastoji da u Bosni i Hercegovini putem usmjeravanja, praćenja i kontrole rada u policijskim službama uspostavi održivu, profesionalnu i multietničku policiju koja djeluje u skladu s evropskim i međunarodnim standardima[1]. Ovo je prva misija ove vrste poduzeta od strane Evropske Unije, te je definisana u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU. EUPM je nasljednik Međunarodne policijske misije Ujedinjenih nacija u BiH*, čiji je mandat završen krajem 2002. godine.

EUPM djeluje u saradnji sa Specijalnim predstavnikom Evropske Unije koji također ima mandat kao UN-ov Visoki predstavik za Bosnu i Hercegovinu. Od 2009. godine specijalni predstavnik je Valentin Inzko. U okviru svoje strategije i zadatih ciljeva EUPM pomaže agencijama za spovođenje zakona u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, procesuiranju krivičnih djela ratnog zločina kao i u reformi policije u Bosni i Hercegovini.


*(United Nations International Police Task Force, uspostavljen prema Aneksu XI Daytonskog mirovnog sporazuma, prema kojem deluje i EUPM)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]