Polimlje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Polimlje (čvor).

Polimlje je područje sliva rijeke Lim, desne pritoke Drine, koje je u srednjem vijeku pripadalo Bosni u periodu (1373-1463). godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Polimlje se nalazilo u državi Nemanjića, a raspadom Srpskog carstva bilo je u rukama srpskog oblasnog gospodara župana Nikole Altomanovića. U sastavu Bosne Polimlje se nalazi od 1373. Tada je bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić zajedno sa srpskim oblasnim gospodarom knezom Lazarom Hrebeljanovićem srušio župana Nikolu Altomanovića i dobio jedan dio područja Polimlja, tj. Donje i Srednje Polimlje.

To je prostor sa ranijim župama Dabar, Crna Stijena, Breznica i Zvijezd. Najpoznatija naselja i utvrde su Prijepolje, Pljevlja, Breza, Ravan, Koznik, Kozica, Kukanj, Bukovica (Bosna), Mileševac, Klek, Kovin i Severin. Osvojeni posjedi dodijeljeni su rodu Kosače, osim Bukovice koja je pripala Pavlovićima. Prijepolje i Pljevlja su postala najveća naselja u tom području, a utvrda Kukanj je postala ljetna rezidencija roda Kosače.