Polisemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Riječ polisemija potječe od grčkih riječi poli, što u složenicama označava mnoštvo/učestalost, i semeion, što znači "znak". U lingvistici, polisemija označava mnogoznačnost, svojstvo neke riječi da ima više značenja (npr., riječ glava može označavati dio tijela, zatim pametnog čovjeka, tj. starješinu, nadalje možemo reći glava kupusa, glava brijega, glava eksera itd.).

Polisemija nastaje zbog uočavanja sličnosti, pa se pojam koji se inače označava nekom drugom riječju dovodi u vezu s upotrijebljenom riječju, a značenje polisemične riječi zavisi od rečenice u kojoj je upotrijebljena, konteksta i konkretne govorne situacije. Pojava suprotna polisemiji naziva se monosemija, a takve riječi monosemičnim (jednoznačnim).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.