Politička stranka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Politička partija)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Politička stranka je organizovana politička grupa koja za cilj ima sprovođenje određene državne politike, temeljene na određenoj ideologiji ili ekonomskim interesima.

Političke stranke se dijele po cijelom nizu kriterija, od kojih je najpoznatiji onaj ideološki po kome se dijele na stranke ljevice, centra i desnice.

Da bi političke stranke funkcionisale, moraju posjedovati nekoliko stvari:

  • Statut - formalni akt kojim se uređuju unutrašnji odnosi medju članovima stranke, njihova prava i obaveze i iz kojeg proizilazi sama forma stranke.
  • Program - u kome izlažu svoje političke poglede (obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, vojska, penzije, ekologija i druge). To je osnova za okupljanje političkih pristalica i onih koji imaju slične stavove i zajedničke ciljeve i interese da ih ostvare.
  • Organizaciona struktura - putem koje ostvaruju svoje političke ciljeve. Organizaciona struktura je uspostava unutrašnjeg uređenja stranke (hijerarhija) putem koje ona ostvaruje svoje programske ciljeve. Od uspješnosti organizacije zavisi i njena društvena snaga. Nezamislivi su politički procesi u jednom društvu bez slobodne organizacije i djelovanja stranaka.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Politička stranka koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.