Idi na sadržaj

Poliwrath

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poliwrath
Opći podaci
Japansko imeニョロボン Nyorobon
Redni broj62
Generacijaprva
VrstaVodeni/Borbeni
Stepen2.
Razvio se izPoliwhirla
Razvija se u-
RazvojVodeni kamen
Visina1,3 m
Težina54,0 kg
SposobnostVlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Ime Poliwrath kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju tijela njegovog prethodnog oblika, Poliwaga, i "wrath" = gnjev, odnoseći se na Poliwrathov gnjevni i agresivni tip Borbenog Pokémona. Njegovo je japansko ime, Nyorobon, vjerovatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, njegovog prvobitnog oblika Poliwaga).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poliwrath je umjereno veliko stvorenje sa razmjerno nerazvijenim nogama u usporedbi s njegovim impozantnim rukama, bez usta, s velikim spiralnim uzorkom na njegovom trbuhu. S ovog gledišta, Poliwrath uvelike nalikuje na svoj prethodni oblik, Poliwhirla, izuzev njegovih očiju, koje su drukčije oblikovane. Istovremeno, Poliwrath ima mnogo razvijenije i snažnije ruke od Poliwhirla i pomalo drukčije oblikovano područje glave. Iako je klasificiran kao Pokémon punoglavac samo radi sličnosti njegovih prethodnih oblika s punoglavcima, i sam Poliwrath nalikuje na punoglavca, s nekim elementima boksača. Poliwratha u njegovu čoporu može zasjeniti samo Politoed, koji je vođa Poli čopora.

Poliwrath je vrstan plivač u svim aspektima zahvaljujući njegovoj razvijenoj muskulaturi tijela, a pogotovo ruku, koje se nikada ne umore koliko god on vježbao. Veoma je vješt u svim plivačkim disciplinama, a uža su mu specijalnost kraul, prsni stil i leptir. Zahvaljujući velikoj izdržljivosti, Poliwrath je u mogućnosti preplivati čitav dijametar Zemljinog Tihog Okeana bez pretjeranog umora, a njegova vještina u plivanju dozvoljava mu da prestigne i profesionalne plivače u plivanju, bez obzira na plivački stil.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Poliwrath je nedostupan u divljini u svim Pokémon videoigrama, te ga se iz tog razloga mora razviti iz Poliwhirla korištenjem Vodenog kamena. Shadow Poliwratha može se oteti Cipher Adminu Goriganu u igri Pokémon XD: Gale of Darkness, na ostrvu Citadark. Kada igrač razvije Poliwhirla u Poliwratha, on zapravo odabire Poliwratha nad Poliwhirlovom alternativnom evolucijom u Politoeda.

Poliwrathove su statistike dobre u svim pogledima: njegove HP i Special Defense statistike broje 90 bodova, Attack status broji 85 bodova, Defense status 95, a Special Attack i Speed statistike broje 70 bodova. Može naučiti širok spektar napadačkih tehnika, a dvije Poliwrathove Pokémon sposobnosti oboje pomažu Poliwrathu i igraču u borbama: Upijanje vode (Water Absorb) čini Poliwratha imunim na Vodene napade, koji mu zapravo ne čine štetu, već mu vraćaju izgubljene HP-e, dok Vlažnost (Damp) onesposobljava korištenje tehnika Samouništenja (Selfdestruct) i Eksplozije (Explosion), što kvari strategije timova koji se oslanjaju na upotrebu tih tehnika.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U epizodi 107: "Charizard Chills!", trener je koristio Poliwratha protiv Ashova Charizarda, dok ga je u epizodi 170: "Hook, Line & Stinker!" jedan trener koristio tokom natjecanja u pecanju Seakinga i protiv kojeg se Misty borila radi pobjede u natjecanju, jer su oba trenera uhvatila Seakinga iste veličine i težine. Vođa dvorane Chuck u svojoj je dvoranskoj borbi protiv Asha i njegove Bayleef koristio Poliwratha. Ostala pojavljivanja Poliwratha u Pokémon animiranoj seriji bila su manjeg značenja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]