Poliwrath

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Poliwrath
Poliwrath.png
Opći podaci
Japansko ime ニョロボン Nyorobon
Redni broj 62
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Borbeni
Stepen 2.
Razvio se iz Poliwhirla
Razvija se u -
Razvoj Vodeni kamen
Visina 1,3 m
Težina 54,0 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Ime Poliwrath kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju tijela njegovog prethodnog oblika, Poliwaga, i "wrath" = gnjev, odnoseći se na Poliwrathov gnjevni i agresivni tip Borbenog Pokémona. Njegovo je japansko ime, Nyorobon, vjerovatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, njegovog prvobitnog oblika Poliwaga).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poliwrath je umjereno veliko stvorenje sa razmjerno nerazvijenim nogama u usporedbi s njegovim impozantnim rukama, bez usta, s velikim spiralnim uzorkom na njegovom trbuhu. S ovog gledišta, Poliwrath uvelike nalikuje na svoj prethodni oblik, Poliwhirla, izuzev njegovih očiju, koje su drukčije oblikovane. Istovremeno, Poliwrath ima mnogo razvijenije i snažnije ruke od Poliwhirla i pomalo drukčije oblikovano područje glave. Iako je klasificiran kao Pokémon punoglavac samo radi sličnosti njegovih prethodnih oblika s punoglavcima, i sam Poliwrath nalikuje na punoglavca, s nekim elementima boksača. Poliwratha u njegovu čoporu može zasjeniti samo Politoed, koji je vođa Poli čopora.

Poliwrath je vrstan plivač u svim aspektima zahvaljujući njegovoj razvijenoj muskulaturi tijela, a pogotovo ruku, koje se nikada ne umore koliko god on vježbao. Veoma je vješt u svim plivačkim disciplinama, a uža su mu specijalnost kraul, prsni stil i leptir. Zahvaljujući velikoj izdržljivosti, Poliwrath je u mogućnosti preplivati čitav dijametar Zemljinog Tihog Okeana bez pretjeranog umora, a njegova vještina u plivanju dozvoljava mu da prestigne i profesionalne plivače u plivanju, bez obzira na plivački stil.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Poliwrath je nedostupan u divljini u svim Pokémon videoigrama, te ga se iz tog razloga mora razviti iz Poliwhirla korištenjem Vodenog kamena. Shadow Poliwratha može se oteti Cipher Adminu Goriganu u igri Pokémon XD: Gale of Darkness, na ostrvu Citadark. Kada igrač razvije Poliwhirla u Poliwratha, on zapravo odabire Poliwratha nad Poliwhirlovom alternativnom evolucijom u Politoeda.

Poliwrathove su statistike dobre u svim pogledima: njegove HP i Special Defense statistike broje 90 bodova, Attack status broji 85 bodova, Defense status 95, a Special Attack i Speed statistike broje 70 bodova. Može naučiti širok spektar napadačkih tehnika, a dvije Poliwrathove Pokémon sposobnosti oboje pomažu Poliwrathu i igraču u borbama: Upijanje vode (Water Absorb) čini Poliwratha imunim na Vodene napade, koji mu zapravo ne čine štetu, već mu vraćaju izgubljene HP-e, dok Vlažnost (Damp) onesposobljava korištenje tehnika Samouništenja (Selfdestruct) i Eksplozije (Explosion), što kvari strategije timova koji se oslanjaju na upotrebu tih tehnika.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U epizodi 107: "Charizard Chills!", trener je koristio Poliwratha protiv Ashova Charizarda, dok ga je u epizodi 170: "Hook, Line & Stinker!" jedan trener koristio tokom natjecanja u pecanju Seakinga i protiv kojeg se Misty borila radi pobjede u natjecanju, jer su oba trenera uhvatila Seakinga iste veličine i težine. Vođa dvorane Chuck u svojoj je dvoranskoj borbi protiv Asha i njegove Bayleef koristio Poliwratha. Ostala pojavljivanja Poliwratha u Pokémon animiranoj seriji bila su manjeg značenja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]