Pollux Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pollux Black
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rod muškarac
Boja kose siva
Dom Slytherin
Čistoća krvi čista krv
Vjernost porodica Black
Prvo pojavljivanje porodično stablo Blackovih


Pollux Black (1912. – 1990.) je fiktivni lik iz serijala Harry Potter koji se ne spominje u knjigama, ali se pojavljuje na porodičnom stablu kojeg je napravila Joanne K. Rowling.

Opis i etimologija[uredi | uredi izvor]

Najstariji je sin Cygnusa Blacka II. i Violette Bulstrode. Njegove su sestre Cassiopeia i Dorea, a brat mu je Marius, koji je izopćen iz porodice jer je hrkan. Njegova je žena bila Irma Crabbe, a djeca su im: Walburga, Alphard i Cygnus III. Djed je Siriusa i Regulusa Blacka, Bellatrix Lestrange, Andromede Tonks i Narcisse Malfoy.

Moguće je da je Pollux dobio Merlinov velered. Također je moguće da je to bio njegov bratić Arcturus III.

Pollux je engleski naziv za zvijezdu Poluks. Poluks je Zeusov sin, a njegov je blizanac Kastor.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Pollux je imao samo 13 godina kad mu se rodila Walburga. Poslije je J. K. Rowling priznala da je riječ o matematičkoj grešci, jer joj matematika nije jača strana. Na porodičnom stablu ima još nekoliko takvih pogrešaka.