Pološka kotlina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Polog iz svemira

Pološka kotlina ili samo Polog je kotlina i historijsko-geografska regija u sjeverozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije. Zauzima površinu od oko 400 km2. Podijeljena je na dva dijela: Gornji Polog (Gostivarski kraj) i Donji Polog (Tetovski kraj) a proteže se po meridijanskom pravcu sjever-jug. U Pološkoj kotlini živi oko 304.125 stanovnika (stanje 2002), od kojih Makedonci čine oko 18,4% te većinski Albanci oko 73,2% stanovništva. Također žive i mnoge manjine poput Turaka, Roma i drugih. Najveći gradovi u ovoj regiji su Tetovo i Gostivar.

Reljef, orografija i geografija[uredi | uredi izvor]

Od zapada i djelimično na sjevernom dijelu Pologa uzdiže se Šar-planina, dok je sa istočne strane ograničena planinama Suva Gora i Žeden, a na jugu se nalaze pladine Bistre i Čeloice. Na jugozapadnom dijelu kotline nalazi se izvor najveće makedonske rijeke, Vardara, koji protiče duž cijele kotline u dužini od 68 km. Prosječna nadmorska visina kotline iznosi od 360 do 430 metara u Donjem Pologu (tetovski dio), te 430 do 580 metara u Gornjem Pologu (gostivarski dio).

Statistička regija[uredi | uredi izvor]

Statistička regija Polog jedna je od osam statističkih regija Republike Makedonije i ima površinu od 2.417 km2, a prema popisu iz 2002. tu živi 304.125 stanovnika. Obuhvata devet općina:

Etnički sastav stanovništva u statističkoj regiji Polog (stanje 2002) je sljedeći:

  • Albanci - 222.679 stanovnika (73,2%)
  • Makedonci - 57.079 stanovnika (18,5%)
  • Turci - 16.386 stanovnika (5,3%)
  • Romi - 4.194 stanovnika (1,3%)
  • drugi - 3.187 stanovnika (1,0%)

Poljoprivreda[uredi | uredi izvor]

Pored Pelagonije i Strumičkog polja, Polog predstavlja jednu od poljoprivredno najrazvijenijih regija Makedonije. Kotlina je naročito poznata po grahu (tetovski grah), koji se najviše ogleda u uzgoju na području Donjeg Pologa. Od žitarica najzastupljeniji su pšenica i kukuruz. Od povrća najviše se uzgaja kupus, paprika i drugo.