Idi na sadržaj

Polychaeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Polychaeta
(Razred poliheta ili mnogočekinjaša)
Uzorak morskih crva (izvor: Das Meer, M. J. Schleiden (1804–1881).
Uzorak morskih crva (izvor: Das Meer, M. J. Schleiden (1804–1881).
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoAnnelida
RazredPolychaeta (parafiletski razred)
Clasificación cladística

Alternativa

Glaveni dio Phyllodoce lineata
Kretanje parapodija Nereis succinea

Polihete (lat. Polychaeta, od grč. πολύς - poli = mnogo + χαίτη - haeta = čekinja) ili mnogočekinjaši, su razred u koljenu Annelida. To je najbrojnija skupina svog razreda, s oko 9.000 opisanih vrsta, a trebala bi biti najprimitivnija, odnosno ona koja najviše podsjeća na izvorni tip koljena. Vodene su životinje, gotovo isključivo morske, karakterizirane su tako što u svakom segmentu nose par parapodija, s dorzalnom grančicom i ventralnom granom, obdarenom brojnim hetama ili čekinjama (koje polihitetama daju ime, doslovno "mnogo čekinja"). Uglavnom su mesožderi pješčanog dna, ali postoje specijalizirani načini da se ishrane u sedimentima, u stilu onoga što kopnene vrste rade s tlom ili filtriraju vodu. Grupa je vjerovatno paraphiletska, od koje proizilaze najspecijaliziranije razredi pripadajućeg koljena.

U prošlosti, predački model bio je shvatan, ne samo ostalih anelida, već i artropoda, zbog njihove segmentacije ili nervne anatomije. Rezultati filogenetičke analize molekulskih podataka sumnjaju da člankonožaci potječu izpolihetnih anelida i pokazuju da su annelide povezanije sa mehkušcima. Poznato je oko 8.000 živih vrsta. Polihitete, koji uključuju krpe, crvene crva, crvotoke, morske miševe i druge, su morski crvi koji su poznati po dobro definiranoj segmentaciji tijela. Jedinstveni među annelidima, većina segmenata tijela poliheta nosi par parapodija (ravnih, izrastenih izdanaka) sa setaama ili sitnim čekinjama. Polihite se razlikuju po veličini od nekoliko milimetara do oko 3 m i neformalno su podijeljene u dvije grupe: Errantia, slobodno pokretni oblici i Sedentarija ili sesilni oblici sa cijevima.

Opća obilježja

[uredi | uredi izvor]

Glava ima kratke senzoričke izbočine (palčeve) i šipke. Telo je često jarko obojeno. Dijeta se sastoji od sitnih vodenih biljaka i životinja kod nekih vrsta, dok su druge čisto mesožderke. Pol su obično odvojeni; sperma i jajašca se ispuštaju direktno u vodu gdje dolazi do oplodnje. Larve su trepljaste i slobodno plivaju. Kao i kod nekih vrsta mehkušaca, rane larve su trohofore. Neke vrste poliheta su hermafroditske (tj. funkcionalni reproduktivni organi oba spola prisutni su kod jedne jedinke); druge se vrste razmnožavaju pupoljcima (vegetativno razmnožavanje), pri čemu se dio tijela odrasle osobe odvaja za stvaranje nove organizme.

Polihiteti imaju važnu ulogu u prevrtanju sedimenata u moru. Crv palolo koristi se kao ljudska hrana u predjelima južnog Pacifika, gdje se u vrijeme rasta i razmnožavanje roji u velikom obilju. Ostale vrste se koriste kao mamci za ribolov.

Morfologija

[uredi | uredi izvor]

Veličina većine poliheta kreće se između 5 i 10 cm, ali neke ne dostižu tek 1 mm, a druge prelaze 3 m. Tijelo je uglavnom dugačko i tanko i ima jasnu vanjsku segmentaciju. Mnoge vrste su obojene kriptično, ali neke su i sa jarkim i živopisnim obojenjima. Postoje tri tjelesne regije: prostom i peristom ili kefalna regija (glava), metastom ' ili segmentirano stalo (soma) i pigidij ili rep. Nedostaje im klitelum.

  • Prostomje segment zabrinutosti u kojem se nalaze moždani gangliji i senzorni organi koji uključuju oči, antene ili šipke, senzorske palčeve i nuhalne organe; U sedentarnim oblicima može se uveliko smanjiti prosomium i senzorni organ. 'Peristomio' ili oralni segment, gde su usta otvorena i gde se nalaze organi za hranjenje hrane i senzorni organi povezani sa hranom. Prostomium i peristomija nisu uvijek dobro diferencirani i često su manje ili više spojeni ili se preklapaju. Usna šupljina često nedostaje, a usni aparat snabdjeven je hitiniranim papilama i vilicama.
  • Metastom: Ostali segmenti metasoma mogu biti slični (istoimena segmentacija) ili formirati jasno definirane regije (heteronomna segmentacija); To je slučaj kod nekih sjedećih poliheta. Najkarakterističnije strukture metastomije su parapodi ili parapodium s. Tipično, parapodi imaju dvije grane: jednu dorzalnu (notopodija) i drugu ventralnu (neuropodija), obje s cirus, i imaju kvote, koje veoma su karakteristične chitinous čestice koje daju naziv ovoj vrsti životinja. Kvete su povezane nizom mišića sa [mezenterijom] ventralom, što omogućava kretanje, a samim tim i kretanje životinje. Neuropodiji su takođe opremljeni jačim strukturama od kvota, koje se koriste za zaštitu. Notopodium često ima filamentozne ili lamelarne ekspanzije koje djeluju kao škrge s. U sabélidos, sepulidos i spirórbidos škrge prvih segmenata su hipertrofirane, stvarajući škrgućastu prašinu koja ujedno služi i kao filter za hranjenje hrane u suspenziji. Te strukture, parapodije, prisutne u svim metamerama i polihetama, pored lokomocije, omogućuju im da kopaju i dišu.

Filogenija

[uredi | uredi izvor]

Molekulska filogenetska stabla otkrivaju da poliheti tvore složeno parafilicno grupu u odnosu na ostale grupe kao što su Clitellata, Echiura i Pogonophora. Fosili annelida Cambria složeni su tjelesni polihiteti koji imaju dobro razvijene parapodi i uparene priloge na glavi (palpama), što sugerira da korijen rožnica pokazuje drugačiji rezultat od dobivenog morfološkim stablima. Upoređujući morfologiju fosila s filogenetskom analizom i stavljajući relevantnost na bazalne polihete, dobiveni su sljedeći rezultati (2016):[1]

Annelida (s. lato)

Sipuncula

Phragmochaeta

Canadia

Burgessochaeta

Guanshanchaeta

Pygocirrus

Magelonidae

Polygordiidae

Aciculata

Amphinomida

Errantia

Eunicida

Phyllodocida (uključujući Myzostomida)

Sedentaria (uključujući Clitellata, Echiura, Pogonophora i ostale polihete)

Ovi rezultati nemaju konsenzus jer različite filogenetske analize pokazuju i druge rezultate koji predstavljaju i sličnosti i važne razlike. Na primjer, druge studije (2015) utvrdile su da su skupine kao što su crvi Sipuncula i simbiotski annelidi Myzostomida i Spintheridae bile među bazalnim polihitima; dok su u sjedećoj kladi Clitellata, Echiura i Pogonophora. S druge strane, grupa Archiannelida ili Haplodrili, koja je sastavljena od annelida meiofauna, bila bi polifiletka i raspršena između Errantia i bazalnih poliheta. Ovi rezultati mogu se sumirati na sledeći način:[2]

Annelida

Magelonidae

Oweniidae

Chaetopteridae

Amphinomidae

Sipuncula

Spintheridae

Dinophilidae

Myzostomida

Errantia

Aciculata

Protodrilida (arquianélidos)

Sedentaria (uključujući Clitellata, Echiura i Pogonophora)

Klasifikacija

[uredi | uredi izvor]

Glavni dio klasifikacije je prema radovima Rouse & Fauchald, 1998:[3]

Eunereis longissima.
Aphrodita aculeata.
Hesiocaeca methanicola.
Sabellastarte indica.
Sabellidae.
Spirobranchus giganteus.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Luke A. Parry et al. 2016, The impact of fossil data on annelid phylogeny inferred from discrete morphological characters (gráfico b) The Royal Society Publishing 2016.DOI: 10.1098/rspb.2016.1378
  2. ^ Sónia C.S. Andrade et al. 2015, Articulating “Archiannelids”: Phylogenomics and Annelid Relationships, with Emphasis on Meiofaunal Taxa Molecular Biology and Evolution, Volume 32, Issue 11, 1 November 2015, Pages 2860–2875, https://doi.org/10.1093/molbev/msv157
  3. ^ Rouse, G. W. & Fauchald, K., 1998. Recent views on the status, delineation, and classification of the Annelida. American Zoologist, 38: 953-964.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]