Pomoć:Obavještenja/Često postavljana pitanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Obavještenja Vas informiraju o novim aktivnostima koje se tiču Vas na Wikipediji i drugim MediaWiki stranicama.

Dobro došli na stranicu za često postavljana pitanja o alatima za obavještenja (prijašnjeg kodnog imena Echo).

Ovaj novi sistem obavještenja pokrenut je na Wikipediji na engleskom jeziku, Meta-Wiki i MediaWiki.org, gdje Vas podstičemo da ga isprobate.

Kako biste podesili koja ćete obavještenja primati, idite na karticu s Vašim postavkama na ovoj stranici. U vezi s napomenama o načinu testiranja ovog alata pogledajte ovu probnu stranicu. Jednom kad isprobate Obavještenja molimo Vas da popunite ovu anketu, a zatim da se pridružite diskusiji na ovoj stranici za razgovor.

Šta je alat za obavještenja?[uredi | uredi izvor]

Alat za obavještenja (ranije poznat kao Echo), pruža korisnicima MediaWiki i Wikipedije brze novosti o akcijama koje se tiču njih. Ova obavještenja mogu pomoći korisnicima da postanu svjesniji događaja koji se odnose na njih i poduzmu brzu akciju ako to žele.

Ovaj softver razvio je poseban tim Fondacije Wikimedia kako bi podstakao ljude da aktivnije učestvuju na stranicama MediaWiki i Wikipedije. Zamisao je da obavještenja zamijene i/ili pojačaju postojeće sisteme za obavještenja na ovim stranicama, kao i da korisnicima omoguće značajno više kontrole.

Kako biste saznali više o obavještenjima, posjetite ovu stranicu projekta na MediaWiki.org ili ovaj portal.

Kako obavještenja rade?[uredi | uredi izvor]

Kad neko izvrši neku akciju koja se odražava na Vas na stranici MediaWiki ili Wikipedije, pokraj Vašeg korisničkog imena pojavit će se crvena oznaka, u gornjem desnom uglu bilo koje stranice. Ona će prikazivati broj novih obavještenja. Klikom na oznaku otvara se "leteći" spisak najskorijih obavještenja (vidi sliku). Zatim možete kliknuti na obavještenja po Vašem izboru kako biste saznali više o njoj. Ako želite saznati više, možete kliknuti na "Sva obavještenja", što Vas prebacuje u arhivu obavještenja.

Koje vrste obavještenja mogu dobiti?[uredi | uredi izvor]

Ovo su prve kategorije obavještenja za ovaj alat:

U prvom izdanju ovog proizvoda neka od ovih obavještenja bit će automatski isključena i za trenutne i za nove korisnike. Ako biste željeli omogućiti (ili onemogućiti) bilo koje od tih obavještenja, možete to uraditi u Vašim postavkama, kao što je opisano ispod..

Kako mogu promijeniti svoja obavještenja?[uredi | uredi izvor]

Možete kontrolirati koje vrste obavještenja dobijate (i koliko često) ažuriranjem Vaših postavki obavještenja. Da biste ih provjerili, kliknite na "Postavke" u letećem izborniku (prikazanom na slici) ili na arhivskoj stranici "Sva obavještenja". (Također možete kliknuti na "Postavke" u gornjem desnom uglu bilo koje stranice, a zatim odabrati karticu "Obavještenja".)

Kako biste uključili/isključili obavještenja iz bilo koje kategorije, jednostavno označite kvadratić do nje ili uklonite već stavljenu oznaku. Za većinu kategorija možete omogućiti (ili onemogućiti) obavještenja na webu ili putem e-maila. (Neka obavještenja ne mogu biti onemogućena, kao što su promjene Vaših korisničkih prava ili nove poruke na stranici za razgovor: ona su previše važna da bi bila onemogućena.) Također možete kontrolirati koliko često da primate obavještenja e-mailom, od 1 maila za svaki događaj do dnevnih ili sedmičnih prikaza. Kad završite, kliknite na dugme "Sačuvaj" na dnu stranice kako biste ažurirali Vaše postavke.

Kako mogu vidjeti ranija obavještenja?[uredi | uredi izvor]

Ako želite pronaći sva nedavna obavještenja, kliknite na "Sva obavještenja" u letećem izborniku da biste došli na arhivu. Vaša najskorija obavještenja ispisana su prva na ovoj stranici. U slučaju da želite vidjeti starija obavještenja, kliknite na dugme "Više" na vrhu te stranice.

Kome je ovo namijenjeno?[uredi | uredi izvor]

Obavještenja su namijenjena svim registriranim korisnicima Wikipedije i ostalih MediaWiki stranica. Posebna obavještenja šalju se novim korisnicima odmah nakon što naprave korisnički nalog i svim registriranim korisnicima kad se promijene njihova prava. Neregistrirani korisnici ne mogu dobiti obavještenja (osim obavještenja za stranicu za razgovor, koja se i dalje prikazuju anonimnim korisnicima kao narančasta traka).

Zašto se radi na ovome?[uredi | uredi izvor]

Za sada su jedina obavještenja koja daje MediaWiki ona pružena kroz listu praćenja. Ona je prilično korisna, ali je njen format ograničen. Dobro funkcionira za promjene koje se odnose na stranice, ali ne tako dobro za promjene koje se odnose na korisnike. Istovremeno, nema "prosijavanja": ako je stranica na listi praćenja, dobijete obavještenje o svakoj promjeni na njoj, a u suprotnom ne dobijete ništa. Liste praćenja su korisne i dobro funkcioniraju za posao za koji su namijenjene, ali ne obuhvataju cijeli spektar wiki-aktivnosti. Nadamo se da će ovaj novi sistem obavještenja, zajedno s listama praćenja, korisnicima omogućiti bolje iskustvo. Korisnici će moći daleko lakše saznati o više događaja i imati veću kontrolu nad vrstama informacija koje primaju.

Kako mogu dati povratnu informaciju?[uredi | uredi izvor]

Voljeli bismo čuti šta Vi mislite o obavještenjima. Pozivamo Vas da popunite ovu anketu kako bismo na osnovu Vaših povratnih informacija poboljšali ovu uslugu. Ako želite diskutirati sa drugim korisnicima o Vašim sugestijama, posjetite ovu stranicu za razgovor o projektu; za sada se ona vodi na Wikipediji na engleskom jeziku, tako da se svi razgovori čuvaju na jednom mjestu i poseban tim redovno prati tu stranicu. Ako nađete neki tehnički problem (bug), slobodni ste da ga prijavite ovdje, na Bugzilli. Ipak, razumijemo da Bugzilla nije baš najlakši sistem za korištenje; stoga Vaš izvještaj možete postaviti na stranicu za razgovor o projektu, sa snimkom ekrana i informacijom o vašem internet-pregledniku i operativnom sistemu. :)

Koje se ostale mogućnosti planiraju?[uredi | uredi izvor]

Razvoj opcija gotov je za ovogodišnje prvo izdanje. Razmatramo više novih dodataka za buduće verzije, zasnovano na povratnim informacijama od zajednice. Ako imate neke sugestije za poboljšanje ovog alata, molimo, obavijestite nas.