Pomoć:Rad na wikipediji bez prijave

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrow 2.svg Predloženo je da se sadržaj ovog članka prebaci u članak Wikipedia:Zašto postati korisnik.
Molimo da napišete svoje mišljenje o prebacivanju na stranici za diskusiju.

Anonimni korisnici


Registracija na wikipediji nije obavezna, ali vam olakšava rad. U slučaju da se ne prijavite/registrujete, u historiji članaka ostaje vaša IP-adresa radi lakše komunikacije/arhiviranja članaka. Također imajte na umu, da vašu IP-adresu (npr. dinamična adresa) može koristiti više ljudi što onemogućava komunikaciju sa vama. Također vandaliziranje stranica sa IP-adrese koju i vi koristite može rezultirati banom (zabranom) rada na wikipediji sa određenog opsega IP-adresa. To vam može otežati ili onemogućiti rad privremeno ili za stalno.

Anonimni korisnici, tj. korisnici koji nisu kreirali korisnički račun (registrujte se ) ili se nisu logovali na stranice, mogu neograničeno čitati sve stranice na wikipediji (osim specijalnih stranica) i editovati stranice koje nisu zaštićene (en. protected) ili sa polu-zaštitom (en. semi-protected). Također anonimni korisnicu su u mogućnosti da kreiraju/započnu stranice za razgovor (osim nekih izuzetaka). Ovaj tip korisnika nema pravo upload-a slika ili datoteka.

Noviji oblik CAPTCHA

Ponekad se dogodi da wiki prikaže sliku čudnog tekstualnog sadržaja uz koju morate unijeti prikazana slova. Budući da je takvu radnju teško automatizirati, većina se napadača obeshrabri, a pravi korisnici bez većih smetnji nastavljaju pridonositi.

Anonimni korisnici također prilikom dodavanja jednog ili više eksternih linkova moraju unijeti "CAPTCHA" simbole.