Pomoć:Sadržaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Dobrodošli na Wikipediju - slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku!
Dajte čovjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu; Nahranili ste ga za cijeli život

Kineska poslovica

U sljedećih nekoliko redova saznat ćemo kako se registrirati i prijaviti, započeti novi članak, kako pravilno formatirati stranicu, te upoznati pravila kojih se svaki korisnik mora pridržavati. Uputstva su poredana tako da novi korisnik može pravilnim redom da oblikuje članak. Ako vam nešto ne pođe za rukom, ne odustajte, uvijek možete postaviti pitanje na Čaršiji, gdje se svi mi okupljamo! Za općenite informacije o zajednici pogledajte Vrata zajednice.

Kako se prijaviti?

Ako želite surađivati i pomoći Wikipediji u pisanju novih članaka obavezno se registrujte .
Izaberite korisničko ime koje Vam se sviđa po pravilima za izbor imena.

Tako svaki vaš doprinos biva evidentiran i time automatski otvarate vrata da dobijete jednu od Wiki nagrada koje Wikipedia na bosanskom jeziku dodjeljuje vrijednim korisnicima. Ovdje se trud cijeni, jer je na dobrovoljnoj osnovi - a nevjerovatno koristan za društvo!

Članak je nemoguće obrisati ako je uređen po propisima, a sve što spada pod vandalizam se briše!

Kako započeti članak?

Ako ste stručni za neko polje i želite podijeliti svoje znanje, najbolje je da započnete novi članak ili više njih, ili ako postoji članak da ga dopunite novim informacijama. Prvo što trebate uraditi je da izvršite pretragu, da vidite postoji li isti ili veoma sličan članak. Tako se izbjegavaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Članak se najlakše započinje unošenjem naziva istog u polje ispod:


Kako još mogu započeti novi članak?

Kako bi novi članak trebao izgledati?

Na primjerima se najbolje uči. Uvijek možete provjeriti nečiji drugi članak koji je bio izabran za odabrani članak, a on se obično pojavljuje na naslovnoj stranici. Dobar primjer jednog urednog članka je: Ubuntu (Linux distribucija). Tu možete vidjeti šta bi jedan prosječni članak trebao da sadrži. Korisno je pogledati i englesku ili neku drugu Wikipediju, te tu naći dosta podataka za vaš članak, ili čak prevesti već postojeći.

Osnovne napomene

  • Sam sadržaj članka ne smije biti potpisan od autora, jer je Wikipedia bazirana na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka, i ona najmanja, promjena zapisuje. Pošto posjedujete svoju korisničku stranicu (za što se trebate registrirati), sa vašim imenom vaše zasluge i rad se itekako primijete. Zbog toga postoje i nagrade.
  • Osim dodavanja informacija, članke je obavezno povezati sa drugim člancima (u suprotnom, ostaju siročad). Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju pomoću ove komande: Button link.png. Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Vanjski linkovi na stranice koje nisu u sklopu Wikipedije se dodaju na dnu članka u posebnom odjeljku. Vanjski link se može napraviti komandom Button extlink.png. Pogledajte detaljnija uputstva o pravljenju linkova.
  • Wikipedia je enciklopedija. Nijedan članak ne bi smio biti neka vrsta reklame ili lična promocija. Također, lični utisci i kritički osvrt na temu nije uvijek poželjan. Wikipedia treba da sadrži što više činjenica, podataka i slika.

Također pogledajte

Ostale korisne informacije

Za pravilno pisanje član(a)ka pogledajte pravopis bosanskog jezika i jezičke standarde Wikipedije na bosanskom jeziku. Svaki članak treba biti neutralan i u njemu, po mogućnosti, treba navesti izvore.

Kako mogu pomoći?

Već ste sve savladali? Na Wikipediji na bosanskom jeziku postoji mnogo članaka koji su u začetku, nisu prevedeni, ili im je potrebno preuređivanje.

Postoji mnogo članaka kojima treba više informacija. Takvi članci su pod kategorijom - U začetku. Ako ste specijalizirani za neko određeno područje, postoje i posebne kategorije kojima treba vaša pomoć za posebne oblasti.

Pogledajte sljedeće kategorije ako mislite da možete pomoći:

Također pogledajte