Pomoć:Uvod u citiranje s Vizualnim uređivačem/1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

VisualEditor-logo-bs.svg

Provjerljivost
Zašto su izvori važni

Dodavanje referenci
Automatski ili ručno

Uređivanje postojećih
Uvijek ima prostora za poboljšanje

Ponovno korištenje referenci
Neke su zaista korisne

Pouzdani izvori
Koji izvori su dovoljno dobri?

Sažetak
Pregledajte šta ste naučili"Wikipedia demonstranti" – Randall Munroe, xkcd. Korisnici Wikipedije zahijevaju citiranje činjenica!

Jedno od ključnih pravila Wikipedije je provjerljivost sadržaja članka, što znači da moraju postojati pouzdani izvori koji će referencirati sadržaj. Svi citati, bilo koji materijal čija provjerljivost je osporena ili postoji mogućnost da će biti osporena, te sporni materijali (bilo negativni, pozitivni ili neutralni) o živim osobama moraju sadržavati inline citate na izvore koji direktno potkrepljuju taj materijal. To također znači da Wikipedia nije mjesto za originalne radove, arhivske nalaze koji nisu objavljeni ili dokaze iz bilo kojeg izvora koji još nije objavljen.


Ako dodajete novi sadržaj, Vaša je odgovornost da uz sadržaj dodate informacije o izvorima. Veća je vjerovatnoća da će materijal dodan bez izvora biti uklonjen iz članka. Ponekad će takav materijal prvo biti označen sa šablonom "potreban citat" kako bi se urednicima dalo vrijeme da pronađu i dodaju izvore prije uklanjanja, ali često će ga urednici jednostavno ukloniti jer se dovodi u pitanje istinitost članka.


Ovaj vodič će Vam pokazati kako da dodate inline citate u članke, a ujedno će Vam objasniti i šta Wikipedia smatra pouzdanim izvorima.