Idi na sadržaj

Pomoć:Uvod u citiranje s uređivačem wikiteksta/2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Provjerljivost
Zašto su izvori važni

Inline citations
Kako ih dodati

RefToolbar
Citiranje na jednostavan način

Pouzdani izvori
Koji izvori su dovoljno dobri?

Sažetak
Pregledajte šta ste naučiliInline citatii su obično male, numerisane fusnote poput ove.[1] Najčešće se dodaju neposredno nakon činjenice koju podupiru ili na kraju rečenice koju podupiru, odmah nakon interpunkcijskog znaka. Kada ih čitalac klikne, odvest će ga na dio s referencama koji se nalazi pri kraju članka.


Dok uređujete stranicu koja koristi najčešće korišten stil fusnota, vidjet ćete da su inline citati prikazani između <ref>...</ref> tagova.


Ako kreirate novu stranicu ili dodajete reference na stranicu koja ih prethodno nije imala, ne zaboravite da dodate sekciju Reference poput ove u nastavku (ovdje možete pronaći informacije gdje je konkretno smjestiti):

== Reference ==
{{Refspisak}}


Napomena: Ovo je daleko najpopularniji način za uvrštavanje citata, ali ponekad ćete pronaći ostale stilove koji se koriste u člancima, kao što je citiranje u zagradama. Ovo je prihvatljivo i ne bi trebalo biti mijenjano ili miješano sa drugim stilovima. Da biste dodali novu referencu, jednostavno kopirajte i izmjenite postojeću.

Reference
  1. ^ Hodžić, A (2024). Šta je inline citat?. Wikiizdavač. str. 6.