Idi na sadržaj

Pomoć:Uvod u pravila i smjernice/3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Pravila i smjernice
Zašto postoje

Sadržaj
Pravila za pisanje članaka

Ponašanje
Slaganje s drugima

Sažetak
Pregledajte šta ste naučiliPokažite WikiLove drugim urednicima!
Pokažite WikiLove drugim urednicima!

Pisanje na Wikipediji zahtijeva saradnju i kolegijalnost. Dva osnovna načela u tome su: budite odlučni i učtivi.


Kada uređujete članke, budite odlučni! Većina uređivanja, pa i onih kozmetičkih, čine enciklopediju boljom, a greške je vrlo lako moguće vratiti ili ispraviti. Ako vidite da nešto možete popraviti ili unaprijediti, uradite to! Ako su izmjene napravljene s dobrom namjerom i zaista unapređuju sadržaj, velike su šanse da te izmjene niko neće vraćati. Ako nije tako, izmjene je lako vratiti.  


Biti učtiv podrazumijeva pristojno ophođenje i pretpostavljanje dobre namjere u međusobnoj komunikaciji, s fokusom na sadržinu izmjena i izbjegavanje ličnih napada. U razgovorima je potrebno učestvovati s poštovanjem i uvažavanjem tuđih argumenata i zaključaka. Pretpostavljanje dobre namjere znači da pretpostavljamo da i drugi ljudi žele unaprijediti projekt. Ako nešto zaista zaslužuje kritike, onda diskutujemo sadržaj, a ne nečije motive bez jasnog dokaza.


Urednici postižu konsenzus slijedom događaja: neko će izmijeniti ili dodati sadržaj, a drugi će imati priliku da vide i pročitaju te izmjene i odlučiti da ostave članak u stanju kakvom jeste, vrate izmjene, ili ih promijene. Ako Vam vrate izmjene, moguće da ćete to vidjeti kao napad, ali nema potrebe da se uvrijedite, jer to je jedan od koraka u pronalaženju konsenzusa. Ako se ne slažete s nečim ili imate prijedlog, najbolje je objasnite to na stranicama za razgovor koji su dio svakog članka, i ljubazno diskutujete s drugim urednicima koje promjene treba napraviti dok se konsenzus ne postigne.