Pomoć:Uvod u uređivanje wikiteksta/1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Uređivanje stranica
Aktivirajte režim uređivanja

Formatiranje
Uredno uređivanje

Linkovi i wiki linkovi
Povežite stranice jednu s drugom

Sačuvajte izmjene
Objavljivanje

Stvaranje novih članaka
Izdrada stranice od nule

Sažetak
Pregledajte šta ste naučiliA note about editing on mobile devices: Most Wikipedians prefer to edit from a computer, as the editing interface works better there. You can edit from a mobile device, though. See this page for more information.

Wikipedija se uređuje u sopstvenom jeziku koji se zove Wiki označavanje ili Wikitekst. Vrlo je lagan za naučiti.


Imate izbor između dva uređivača: "Uređivač izvora" koristi wiki označavanje.


Alternativno, možete koristiti Vizualni uređivač, sporedni interfejs za uređivanje koji radi više kao tipični uređivač teksta. Iako je jednostavniji za upotrebu, uređivanje izvornog koda je često efikasniji način za neke zadatke. Prebacivanje s jednog načina na drugi je lako, kao što je pokazano na slici desno.


Kako biste uređivali izvor, kliknite Uredi izvor koja se nalazi na vrhu bilo koje stranice. To Vam omogućuje pisanje teksta koristeći wiki označavanje za formatiranje teksta i drugih elemenata kao što su slike i tabele, o kojim ćemo nešto detaljnije u nastavku.


Možda Vam Wiki označavanje na početku bude zastrašujuće, a posebno citiranje izvora, ali zapravo zahtjeva samo nekoliko pravila za naučiti i vrlo brzo ćete se navići na njega! Uvijek možete testirati na svom ličnom "igralištu".