Ponikve (Ston)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ponikve

Ponikve su naselje u općini Ston na poluostrvu Pelješac. Dijelovi naselja su Metohija, Sparagovići i Boljenovići [1]. Poznato je po vinogradima i maslinicima. Iz Ponikava je istoimeni nogometni klub osnovan 1979, koji se takmiči u 2. ŽNL Dubrovačko-neretvanske. Njemačka firma wpd odlučila je da gradi vjetroelektranu snage 34 megavata u brdu poviše Ponikava [2]. Direktor vjetroelektrane Ponikve Andreas Chollet i ambasador Njemačke u Republici Hrvatskoj Hans Peter Annen 17. maja 2013 svečano su otvorili vjetroelektranu u Ponikvama. Vrijednost projekta, čiji je investitor njemačka tvrtka WPD, iznosi 43 000 000 eura, a 16 vjetrenjača snabdjevaće 23 000 domaćinstava. Gradnja je započeta u junu 2011., a završena u oktobru 2012. godine. [3] Ponikve imaju oko 350 stanovnika, uglavnom Hrvata rimokatolika.

Ponikve su selo stonske općine sastavljeno od četiri odlomka. To su Boljenovići sa komšilucima Metohija, Gornje Selo i Boljenovići; Sparagovići sa komšilucima Sparagovići, Ledinići i Marići; Zabrđe i Dančanj. Ponikve leže u uvali, koju ograđuju brda sa južne i sjeverne strane. Tu se nalaze tri vrela žive vode. U Ponikvama se goji buhara, trešnje, masline i loze. Do početka 20. vijeka Ponikovci su se bavili stočarstvom i najduže su na Pelješcu zadržali narodnju nošnju, gusle, diple, kola i ostale stare običaje. Razlog tome je što nije dolazilo mnogo novajlija, pošto nema velikog polja i ne može da se razvije naročita ekonomija. Tu je crkvica sv. Jurja iz 12. vijeka sagrađena u istočnom stilu. Nalazi se bogumilskih gradina, ruševina gradina i dubrovačka kula.

Antropogeografija[uredi | uredi izvor]

Historičar Nikola Zvonimir Bjelovučić objavio je 1922 godine knjigu Poluostrvo Rat (Pelješac) u kojoj detaljno proučava pelješka sela, porodice i rodove.[4]

Seoska krsnica Metohije su Tudorice (Todorovdan). Od starine su tu naseljene porodice Franković-Žile (navodno porijeklom iz Bosne), Dedović-Rozić, Ćurlin, Franković, Car i Guzin. Kroz 19. i 20. vijek doseljeni su Mrlais iz Boljenovića, Vitković iz Brijeste te Vuković, Daničić i Katić iz Hercegovine.

Krsnica Gornjeg Sela su Mladenci. Od starine su tu naseljene porodice Varezić, Barović, Andrović, Hladilo i Peković. Ledinići su doseljeni iz Sparagovića.

Krsnica Boljenovića je Lučindan, a u nekoje svrhe Svisveti. Od starine su tu naseljene porodice Mrlais (navodno porijeklom Francuzi), Miloš, Bajo, Lučić, Vlašić i Tomić. Doseljeni su Hladilo iz Gornjeg Sela te Kvestić, Karač i Bigunac iz Sparagovića.

Krsnica Marića je Ivandan. Od starine su naseljeni Karač, Briješka i Vukas. Doseljeni su Lučić-Hadžija iz Čepikuća, Dreždević-Garbin iz Žrnova na ostrvu Korčula te Vuletić iz Hercegovine.

Krsnica jedinica su Svisveti. Doseljeni su Ledinić, Božina iz Hercegovine te Dedović i Peškura iz Zabrđa.

Krsnica Sparagovića je Nikoljdan. Od starine su naseljeni Perović, blitvić, Kvestić, Krešić, Vukas, Vodopija, Cvjetanović, Dedović-Tomić, Lučić-Vlatković, Bigunac i Mordžan-Prlaguzić. Doseljeni su Rosić iz Metohije i Tomaš sa ostrva Šipan.

U Zabrđu su od starine porodice Radić, Pinčević, Peškura, Vlastelica, Dedović, Bakoš i Bautović (doseljeni iz Dančanja). U Dančanju su od starine porodice Ban, Radetić, Bautović, Prečević, Šatara, Dimak, Balović i Buriš. Doseljeni u Dančanj su Vukas iz Sparagovića, Vukasović iz Hercegovine i Buhač iz Brijeste.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ www.ston.hr Archived 2014-01-11 na Wayback Machine, "Ponikve"
  2. ^ www.slobodnadalmacija.hr Archived 2014-01-11 na Wayback Machine, "Vjetroelektrana Ponikve - projekt vrijedan 345 milijuna kuna, " objavljeno 16. jula 2012., pristupljeno 11. januara 2014.
  3. ^ dubrovacki.hr Archived 2014-01-11 na Wayback Machine, "Otvorena vjetroelektrana u Ponikvama: Opskrbljivat će 23 tisuće kućanstava", objavljeno 17. maja 2013., pristupljeno 11. januara 2014.
  4. ^ [https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEcFpZNEFoTld5aU0/edit Nikola Zvonimir Bjelovučić - Poluostrvo Rat (Pelješac)