Idi na sadržaj

Ponovorođeni Zmaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ponovorođeni Zmaj
AutorRobert Jordan
Originalni nazivThe Dragon Reborn
IlustratorDarrell K. Sweet
DržavaSAD
Jezikengleski
Žanrnaučna fantastika
Vrsta djelaroman
IzdavačTor Books
Datum izdanja15. oktobar 1991.
Broj stranica624
Mjesto radnjesvijet Točka Vremena
Glavni likRand'al'tor
ISBN brojISBN 0-312-85248-7

Ponovorođeni Zmaj (engleski: The Dragon Reborn) je fantastični roman američkog pisca Roberta Jordana, treći u njegovoj seriji Točak vremena. Objavio ga je Tor Books i objavljen 15. septembra 1991. Neskraćenu audio knjigu čitaju Michael Kramer i Kate Reading. Ponovorođeni Zmaj se sastoji od prologa i 56 poglavlja.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Od Planina magle do Tear[uredi | uredi izvor]

Rand al'Thor, nakon što ga je Moiraine Damodred proglasila Ponovorođenim Zmajem, tajno odlazi u Tear da se dokaže. Na putu ga love Darkhounds i Darkfriends. Nakon odlaska u tajnosti, Moiraine, Lan Mandragoran, Ogier Loial i Perrin Aybara uvijek slijede jedan korak iza. Rand ostavlja u svom tragu obrazac vjenčanja i čudnih događaja. Perrin nailazi na Aijelskog ratnika koji je zarobljen i nalazi se u kavezu. Oslobađa ga, sklapa prijateljstvo s Galijem, kamenim psom, koji će pratiti Perrina na njegovim putovanjima. Ovom događaju svjedoči i lovac na rog, Zarine Bashere (alias Faile), koja se također pridružuje zabavi.

Min se javlja u Amyrlin Seat, dok Moiraine, Lan, Loial, Zarine i Perrin prate Rand. Na putu se bore protiv Darkhoundsa i otkrivaju da u Ilianu vlada Izgubljeni Sammael.

Od Tar Valona do Teara[uredi | uredi izvor]

Mata Cauthona u Tar Valon odvode Verin Mathwin, Nynaeve al'Meara, Egwene al'Vere, Elayne Trakand i Hurin. Odmah po dolasku u Tar Valon, Hurin odlazi da se javi kralju Easaru u Šienar. Amyrlin Seat, Siuan Sanche, postavlja Nynaeve, Egwene, a kasnije i Elayne, u lov na Crnu Aju, a time i na Tear.

U Bijeloj kuli, korištenjem sa'angreala od strane Aes Sedai, Mat je izliječen od koruptivnog utjecaja rubinskog bodeža Shadar Logotha. Jednom izliječen, Mat pobjeđuje Galada Damodreda i Gawyn Trakanda u vježbanoj bitci mačevima, koristeći kvarter štap. Ovo mu donosi dovoljno novca da se kocka i plati prolaz dalje od Tar Valona; u tom trenutku mu prilaze Nynaeve, Egwene i Elayne da predaju pismo njenoj majci kraljici Morgase. Mat se ponovo ujedinjuje s Thomom Merrilinom i oni zajedno putuju u Andor, gdje Mat dostavlja pismo i saznaje za zavjeru ljubavnika kraljice Morgase, lorda Gaebrila, da ubije Elayne. Kako bi spriječio to ubistvo, Mat proganja ubice do Teara.

Vrhunac u Tearskom Kamenu[uredi | uredi izvor]

U Tear, Nynaeve, Egwene i Elayne su izdane od strane Juilin Sandara (pod uticajem Liandrina) Crnom Aji i zatočene u Tearskom Kamenu, odakle ih spašavaju Mat i pokajni Juilin. Faile upada u zamku namijenjenu Moiraine, a Perrin riskira svoj život da bi je spasio. Rand i Izgubljeni Be'lal se bore u duelu u Tear Kamenu, sve dok Moiraine ne ubije Be'lala balefireom. Ba'alzamon onesposobljava Moiraine i napada Randa, nakon čega Rand uzima Callandora (moćniji sa'angreal) i očigledno ubija Ba'alzamona; ali Moiraine tvrdi da Mračnog, koji nema opipljivo tijelo, ne predstavlja mrtav čovjek. Egvena, prisjećajući se proročanstva, umjesto toga zaključuje da je leš možda Ishamael, glavni među Izgubljenim. Aijeli u suzama osvajaju Kamen u odanosti Randu.

Likovi[uredi | uredi izvor]

  • Rand'al'tor: Mladić koji pokušava da ovlada svojim moćima. Želi da izvuče Kalandor.
  • Metrim Kauton: Mladić koga su Aes Sedai izliječile od začaranog bodeža. Ima čudnu sreću koja mu pomaže.
  • Perin Ajbara: Mladić žutih očiju koji prati Randa. Može da priča sa vukovima.
  • Egvena: Prihvaćena Aes Sedai. Putuje u Tir goneći Crni Adjah.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]