Pont Neuf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pont Neuf sa otokom Île de la Cité

Pont Neuf (bs. Novi most) je najstariji očuvani most na Seini u Parizu.

Dimenzije[uredi | uredi izvor]

Nicolas Raguenet: Grande Galerie du Louvre, Pont-Neuf und Collège des Quatre-Nations (1756)
Pogled sa Quai du Louvrena Pont Neuf
Statua Henrika IV na mostu Pont Neuf

Most je 238 m dug i 20 m širok. Povezuje Quai du Louvre na desnoj obali Seine u 1. arondismanu sa Quai de Conti i Quai des Grands Augustins u 6. arondismanu na lijevoj obali. Negdje oko sredine most prelazi zapadni dio otoka Île de la Cité. Desno od Seine na most se nastavlja ulica Rue du Pont Neuf, a lijevo Rue Dauphine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Pont Neuf, 1577

Sredinom 16. stoljeća u Parizu su bila izgrađena četirri mosta: (Petit Pont, Pont Notre-Dame, Pont Saint-Michel i Pont au Change). Potreba za povezivanjem obala Seine, čime bi se povezao Louvre sa trgovinskim dijelovima u četvrti St. Germain-des-Prés pokazala se važnom, zbog opterećenja postojećih mostova i oštećenja na njima.

Već 1556. godine kralj Henrik II razmišljao je o potrebi gradnje novog mosta, ali zbog nerazumijevanje pariskih trgovaca, most nije izgrađen. Tek dvadeset godina kasnije 31. maja 1578. godine, Henrik III, donosi odluku o gradnji novog petog pariskog mosta, čija posebnost se očituje u tome, da na njemu neće biti izgrađene kuće niti trgovine. To je bio udarac pariskim trgovcima koji su financiranjem gradnje, dobijali mogućnost za gradnju trgovina. Nakon tridesetogodišnje gradnje, pod vladavinom Henrika IV, most je završen. Njegova statua nalazi se na proširenju negdje na polovini mosta.

1985. godine most je od umjetnika Christo i Jeanne-Claude prekriven. Pripremna faza trajala je 10 godina, te je dozvola dobijena od tadašnjeg gradonačelnika Pariza Jacquesa Chiraca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Pont Neuf – Aktualni i historijski snimci mosta