Ponyta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ponyta
Opći podaci
Japansko imeポニータ Ponīta
Redni broj77
Generacijaprva
VrstaVatreni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uRapidasha
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,0 m
Težina30,0 kg
SposobnostBježanje (Run Away)/Bljesak vatre (Flash Fire)

Ime Ponyta dolazi od engleske riječi pony = poni, što znači mali konj, i sugeriše da je ona manja od dva Pokemona konja (drugi je Rapidash), a šanski sufiks -ita još više ističe njenu veličinu (deminutiv). Moguće je i da je to skraćeni oblik engleske riječi ponytail = konjski rep, ili bi trebalo zvučati kao španska riječ bonita što znači lijepa.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ponyta je dnevni Pokemon koji živi u krdu, a uz to je i biljojed. Obično žive u planinama ili na livadama.

Ponytini su griva i rep građeni od plamena; međutim, jačina tog plamena se može kontolirati. Ponyta može svoj plamen držati dovoljno hladnim da ne zapali ni list papira, ali može postati i dovoljno vruć da otopi bakar. To se može vidjeti u animiranoj seriji gdje Ash otkriva da je stekao Ponytino povjerenje kad ga njen plamen prestane peći.

Ponytina su kopita veoma tvrda, čak i tvrđa od dijamanta. Zbog toga Ponytu ne treba potkivati. Također, ona može osjetiti kretanje na tlu u ograničenom radijusu zbog mehanizma u nogama koji je sličan onome kod slonova.

Ponyta može skočiti do 300 m, gotovo najviše od Pokémonima. Poznata je po svojoj velikoj brzini zbog koje se mnogi ljudi žele sa njom utrkivati. Ponyta nije od rođenja dobra trkačica, ali s vremenom postaje brža trčeći za svojim roditeljima.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Ponyta može biti uhvaćena u osam igara. U Pokémon Red i Blue može se naći u napuštenoj Pokémon vili na Cinnabar ostrvu. U Pokémon Yellow može ju se naći na stazi 17. U Pokémon Gold i Silver i u Pokémon Crystal može se pronaći na Planini Silveru i na stazama 22, 26, 27 i 28, a u Pokémon FireRed i LeafGreen nalazi se u blizini Planine žara i na cesti Kindle.

Popis Ponytinih napada:

  • U Pokemon Red i Blue i Pokemon Yellow, Ponyta može naučiti sedam napada: Žeravicu (Ember), Vatreni vrtlog (Fire Spin), Režanje (Growl) i Zamah repom (Tail Whip), Topot (Stomp) i Rušenje (Take Down), te Okretnost (Agility)
  • U Pokemon Gold i Silver i u Pokemon Crystal dodana su samo dva napada (Obaranje, Normalni fizički napad i Vatrena eksplozija, Vatreni specijalni napad), ali je popis napada doživio veliku reorganizaciju zato što su promijenjene razine na kojima se uče pojedini napadi, ponekad i za po 20 nivo. Na primjer, dok u Red-Blue-Yellow igrama Režanje uči na 35. novou, u Gold-Silver-Crytal igrama uči na 4. nivou; Žeravicu u Red-Blue-Yellow igrama uči na 1. nivou, a u Gold-Silver-Crystal igrama uči na 13. novou
  • Kasnije je na Ponytin popis napada dodan i Odskok (Bounce)

Ponyta može naučiti jednu od dvije Pokemon sposobnosti: Bježanje (Run Away) ili Bljesak vatre (Flash Fire). Bježanje joj omogućava da pobjegne iz bilo koje borbe, osim iz borbi u kojima je zarobljena, na primjer u borbi sa Pokémonom koji ima sposobnost Arena zamke (Arena Trap) ili iz službenih borbi Pokemon lige. Bljesak vatre daje joj imunost na Vatrene napade, a ako ju protivnik napadne Vatrenim napadom, njeni Vatreni napadi postaju dvostruko jači.

Ponyta je među 20% najbržih Pokemona. Ponyta se smatra jednim od najboljih nerazvijenih Vatrenih Pokemona. Veoma je brz i ima odlične statistike (ukupne su mu statistike bolje čak i od Dugtria koji je standardni Pokemon. Ponyta evoluira u Rapidasha na 40. nivou. Ponyta se može uhvatiti u Pokemon Diamondu i Pearl.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Većina Pokémon u animiranoj seriji može govoriti nekom vrstom 'Poké-jezika' koji je u animeu predstavljen ponavljanjem Pokémonovog imena. Ponyta je iznimka; ne može uopće govoriti i može samo ispuštati zvuke kao i obični konji. Međutim, može normalno razumjeti i ljude i Pokémone.

Ponyta se prvi put pojavljuje u epizodi broj 33 "The Flame Pokemon-athon". U toj se epizodi Ponyta pojavljue i u Pokedexu. Ta je Ponyta pripadala Lari Laramie koja je vodila ranč Taurosa, a uz to je i trenirala za Pokémon utrku sa Ponytom. Kao i obično, Tim Raketa je sve pokvario pa je Ash zamijenio Laru u utrci. Tokom utrke Ponyta je evoluirala u Rapidasha i pobijedila na utrci.

Kao i konji u stvarnom svijetu, Ponyte se koriste za jahanje (unatoč njihovoj vatrenoj grivi).

Prije pojave Stantlera u Pokémon Gold i Silver, Djed Mraz je koristio Ponytu za vuču svojih sanki.