Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Đakovica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 160,5 km2, 2011. godine u općini Đakovica živjelo je 94.556 stanovnika, što predstavlja 5,44%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 47.226 osoba muškog i 47.330 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1002). Gustoća naseljenosti u Đakovici je 589 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 87.672 92,72%
Aškalije 613 0,65%
Bošnjaci 73 0,08%
Egipćani 5.117 5,41%
Goranci 13 0,01%
Romi 738 0,78%
Srbi 17 0,02%
Turci 16 0,02%
Ostali 92 0,10%
Bez podataka 71 0,08%
Nepoznato 134 0,14%
Ukupno 94.556 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 93.600 98,99%
Bosanski 65 0,07%
Srpski 21 0,02%
Turski 30 0,03%
Romani 431 0,46%
Ostali 244 0,26%
Nepoznato 165 0,17%
Ukupno 94.556 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Đakovica je 47.226 osoba muškog i 47.330 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 34,84%, sa 16.454, dok je kod osoba ženskog spola 32,00%, sa ukupno 15.147 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 77.299 81,75%
Pravoslavlje 22 0,02%
Katoličanstvo 16.296 17,23%
Ostali 142 0,15%
Ateisti 129 0,14%
Bez odgovora 515 0,54%
Nepoznato 153 0,16%
Ukupno 94.556 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 93.315 98,69%
Srbija 8 0,01%
Albanija 213 0,23%
Makedonija 14 0,01%
Crna Gora 4 <0,0<%
Turska 3 <0,0<%
Njemačka 16 0,02%
SAD 7 0,01%
Bosna i Hercegovina 14 0,01%
Hrvatska 3 0,00%
Ostali 959 1,01%
Ukupno 94.556 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]