Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Đeneral Janković)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 82,9 km2, 2011. godine u općini Đeneral Janković živjelo je 9.403 stanovnika, što predstavlja 0,54%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 4.836 osoba muškog i 4.567 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:944). Gustoća naseljenosti u Đeneral Jankoviću je 113 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 9.357 99,51%
Aškalije 0 0,00%
Bošnjaci 42 0,45%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 0 0,00%
Romi 0 0,00%
Srbi 0 0,00%
Turci 0 0,00%
Ostali 2 0,02%
Bez podataka 1 0,01%
Nepoznato 1 0,01%
Ukupno 9.403 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 9.396 99,93%
Bosanski 1 0,01%
Srpski 0 0,00%
Turski 0 0,00%
Romani 0 0,00%
Ostali 4 0,04%
Nepoznato 2 0,02%
Ukupno 9.403 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Đeneral Janković je 4.836 osoba muškog i 4.567 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 36,04%, sa 1.743, dok je kod osoba ženskog spola 34,18%, sa ukupno 1.561 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 9.398 99,95%
Pravoslavlje 0 0,00%
Katoličanstvo 0 0,00%
Ostali 0 0,00%
Ateisti 0 0,00%
Bez odgovora 3 0,03%
Nepoznato 2 0,02%
Ukupno 9.403 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 9.307 98,98%
Srbija 1 0,01%
Albanija 1 0,01%
Makedonija 33 0,35%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 3 0,03%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 58 0,62%
Ukupno 9.403 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]