Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Dečani)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 180 km2, 2011. godine u općini Dečani živjelo je 40.019 stanovnika, što predstavlja 2,30%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 20.125 osoba muškog i 19.894 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:989). Gustoća naseljenosti u Dečanima je 222 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 39.402 98,46%
Aškalije 42 0,11%
Bošnjaci 60 0,15%
Egipćani 393 0,98%
Goranci 1 <0,01%
Romi 33 0,08%
Srbi 3 0,01%
Turci 0 0,00%
Ostali 19 0,05%
Bez podataka 2 <0,01%
Nepoznato 64 0,16%
Ukupno 40.019 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 39.728 99,27%
Bosanski 61 0,15%
Srpski 4 0,01%
Turski 0 0,00%
Romani 11 0,03%
Ostali 144 0,36%
Nepoznato 71 0,18%
Ukupno 40.019 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Dečani je 20.125 osoba muškog i 19.894 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 33,26%, sa 6.694, dok je kod osoba ženskog spola 31,14%, sa ukupno 6.195 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 39.343 98,31%
Pravoslavlje 11 0,03%
Katoličanstvo 408 1,02%
Ostali 21 0,05%
Ateisti 2 <0,01%
Bez odgovora 100 0,25%
Nepoznato 134 0,33%
Ukupno 40.019 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 39.385 98,42%
Srbija 4 0,01%
Albanija 105 0,26%
Makedonija 3 0,01%
Crna Gora 2 <0,01%
Turska 0 0,00%
Njemačka 3 0,01%
SAD 1 <0,01%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 516 1,29%
Ukupno 40.019 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]