Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Gračanica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 131,3 km2, 2011. godine u općini Gračanica živjelo je 10.675 stanovnika, što predstavlja 0,61%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 5.418 osoba muškog i 5.257 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:970). Gustoća naseljenosti u Gračanici je 81 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 2.474 23,18%
Aškalije 104 0,97%
Bošnjaci 15 0,14%
Egipćani 3 0,03%
Goranci 22 0,21%
Romi 745 6,98%
Srbi 7.209 67,53%
Turci 15 0,14%
Ostali 45 0,42%
Bez podataka 26 0,24%
Nepoznato 17 0,16%
Ukupno 10.675 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 2.589 24,25%
Bosanski 13 0,12%
Srpski 7.255 67,96%
Turski 14 0,13%
Romani 748 7,01%
Ostali 39 0,37%
Nepoznato 17 0,16%
Ukupno 10.675 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Gračanica je 5.418 osoba muškog i 5.257 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 29,66%, sa 1.607, dok je kod osoba ženskog spola 29,71%, sa ukupno 1.562 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 3.190 29,88%
Pravoslavlje 7.237 67,79%
Katoličanstvo 42 0,39%
Ostali 32 0,30%
Ateisti 13 0,12%
Bez odgovora 142 1,33%
Nepoznato 19 0,18%
Ukupno 10.675 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 3.020 28,29%
Srbija 7.443 69,72%
Albanija 8 0,07%
Makedonija 4 0,04%
Crna Gora 7 0,07%
Turska 0 0,00%
Njemačka 2 0,02%
SAD 4 0,04%
Bosna i Hercegovina 1 0,01%
Hrvatska 4 0,04%
Ostali 182 1,71%
Ukupno 10.675 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]