Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Klokot-Vrbovac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 23,4 km2, 2011. godine u općini Klokot-Vrbovac živjelo je 2.556 stanovnika, što predstavlja 0,15%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 1.318 osoba muškog i 1.238 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:939). Gustoća naseljenosti u Klokot-Vrbovcu je 109 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 1.362 53,29%
Aškalije 0 0,00%
Bošnjaci 0 0,00%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 0 0,00%
Romi 9 0,35%
Srbi 1.177 46,05%
Turci 1 0,04%
Ostali 6 0,23%
Bez podataka 0 0,00%
Nepoznato 1 0,04%
Ukupno 2.556 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 1.362 53,29%
Bosanski 0 0,00%
Srpski 1.177 46,05%
Turski 1 0,04%
Romani 9 0,35%
Ostali 6 0,23%
Nepoznato 1 0,04%
Ukupno 2.556 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Klokot-Vrbovac je 1.318 osoba muškog i 1.238 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 33,92%, sa 447, dok je kod osoba ženskog spola 32,88%, sa ukupno 407 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 1.360 53,21%
Pravoslavlje 1.179 46,13%
Katoličanstvo 0 0,00%
Ostali 0 0,00%
Ateisti 9 0,35%
Bez odgovora 7 0,27%
Nepoznato 1 0,04%
Ukupno 2.556 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 1.394 54,54%
Srbija 1.146 44,84%
Albanija 0 0,00%
Makedonija 9 0,35%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 0 0,00%
SAD 1 0,04%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 6 0,23%
Ukupno 2.556 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]