Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Kosovo Polje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 412,8 km2, 2011. godine u općini Kosovo Polje živjelo je 34.827 stanovnika, što predstavlja 2,00%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 17.621 osoba muškog i 17.206 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:976). Gustoća naseljenosti u Kosovu Polju je 84 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 30.275 86,93%
Aškalije 3.230 9,27%
Bošnjaci 34 0,10%
Egipćani 282 0,81%
Goranci 15 0,04%
Romi 436 1,25%
Srbi 321 0,92%
Turci 62 0,18%
Ostali 131 0,38%
Bez podataka 9 0,03%
Nepoznato 32 0,09%
Ukupno 34.827 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 33.859 97,22%
Bosanski 18 0,05%
Srpski 428 1,23%
Turski 54 0,16%
Romani 389 1,12%
Ostali 37 0,11%
Nepoznato 42 0,12%
Ukupno 34.827 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kosovo Polje je 17.621 osoba muškog i 17.206 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 35,17%, sa 6.197, dok je kod osoba ženskog spola 33,11%, sa ukupno 5.697 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 34.019 97,68%
Pravoslavlje 428 1,23%
Katoličanstvo 71 0,20%
Ostali 30 0,09%
Ateisti 31 0,09%
Bez odgovora 187 0,54%
Nepoznato 61 0,18%
Ukupno 34.827 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 33.761 96,94%
Srbija 682 1,96%
Albanija 29 0,08%
Makedonija 42 0,12%
Crna Gora 4 0,01%
Turska 10 0,03%
Njemačka 3 0,01%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 3 0,01%
Hrvatska 6 0,02%
Ostali 287 0,82%
Ukupno 34.827 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]