Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Kosovska Kamenica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 523 km2, 2011. godine u općini Kosovska Kamenica živjelo je 36.085 stanovnika, što predstavlja 2,07%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 18.559 osoba muškog i 17.526 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:944). Gustoća naseljenosti u Kosovskoj Kamenici je 69 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 34.186 94,74%
Aškalije 0 0,00%
Bošnjaci 9 0,02%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 29 0,08%
Romi 240 0,67%
Srbi 1.554 4,31%
Turci 5 0,01%
Ostali 27 0,07%
Bez podataka 4 0,01%
Nepoznato 31 0,09%
Ukupno 36.085 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 34.182 94,73%
Bosanski 21 0,06%
Srpski 1.561 4,33%
Turski 4 0,01%
Romani 239 0,66%
Ostali 47 0,13%
Nepoznato 31 0,09%
Ukupno 36.085 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kosovska Kamenica je 18.559 osoba muškog i 17.526 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 31,07%, sa 5.767, dok je kod osoba ženskog spola 30,39%, sa ukupno 5.327 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 34.405 95,34%
Pravoslavlje 1.556 4,31%
Katoličanstvo 13 0,04%
Ostali 26 0,07%
Ateisti 32 0,09%
Bez odgovora 24 0,07%
Nepoznato 29 0,08%
Ukupno 36.085 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 34.184 94,73%
Srbija 1.583 4,39%
Albanija 12 0,03%
Makedonija 1 <0,01%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 3 0,01%
Njemačka 7 0,02%
SAD 1 <0,01%
Bosna i Hercegovina 1 <0,01%
Hrvatska 1 <0,01%
Ostali 292 0,81%
Ukupno 36.085 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]