Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Novo Brdo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 32,9 km2, 2011. godine u općini Novo Brdo (Kosovo) živjelo je 6.729 stanovnika, što predstavlja 0,39%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 3.481 osoba muškog i 3.248 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:933). Gustoća naseljenosti u Novom Brdu je 205 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 3.524 52,37%
Aškalije 3 0,04%
Bošnjaci 5 0,07%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 0 0,00%
Romi 63 0,94%
Srbi 3.122 46,40%
Turci 7 0,10%
Ostali 2 0,03%
Bez podataka 0 0,00%
Nepoznato 3 0,04%
Ukupno 6.729 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 3.527 52,41%
Bosanski 4 0,06%
Srpski 3.123 46,41%
Turski 6 0,09%
Romani 63 0,94%
Ostali 1 0,01%
Nepoznato 5 0,07%
Ukupno 6.729 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Novo Brdo (Kosovo) je 3.481 osoba muškog i 3.248 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 29,16%, sa 1.015, dok je kod osoba ženskog spola 30,05%, sa ukupno 976 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 3.604 53,56%
Pravoslavlje 3.122 46,40%
Katoličanstvo 0 0,00%
Ostali 0 0,00%
Ateisti 0 0,00%
Bez odgovora 0 0,00%
Nepoznato 3 0,04%
Ukupno 6.729 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 3.770 56,03%
Srbija 2.919 43,38%
Albanija 0 0,00%
Makedonija 0 0,00%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 1 0,01%
Njemačka 0 0,00%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 39 0,58%
Ukupno 6.729 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]