Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Parteš)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 30 km2, 2011. godine u općini Parteš živjelo je 1.787 stanovnika, što predstavlja 0,10%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 922 osoba muškog i 865 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:938). Gustoća naseljenosti u Partešu je 60 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 0 0,00%
Aškalije 0 0,00%
Bošnjaci 0 0,00%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 0 0,00%
Romi 0 0,00%
Srbi 1.785 99,89%
Turci 0 0,00%
Ostali 2 0,11%
Bez podataka 0 0,00%
Nepoznato 0 0,00%
Ukupno 1.787 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 0 0,00%
Bosanski 0 0,00%
Srpski 1.786 99,94%
Turski 0 0,00%
Romani 0 0,00%
Ostali 1 0,06%
Nepoznato 0 0,00%
Ukupno 1.787 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Parteš je 922 osoba muškog i 865 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 26,03%, sa 240, dok je kod osoba ženskog spola 26,01%, sa ukupno 225 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 0 0,00%
Pravoslavlje 1.786 99,94%
Katoličanstvo 0 0,00%
Ostali 1 0,06%
Ateisti 0 0,00%
Bez odgovora 0 0,00%
Nepoznato 0 0,00%
Ukupno 1.787 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 269 15,05%
Srbija 1.509 84,44%
Albanija 0 0,00%
Makedonija 0 0,00%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 0 0,00%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 9 0,50%
Ukupno 1.787 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]