Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Podujevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 633 km2, 2011. godine u općini Podujevo živjelo je 88.499 stanovnika, što predstavlja 5,09%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 44.955 osoba muškog i 43.544 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:969). Gustoća naseljenosti u Podujevu je 140 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 87.523 98,90%
Aškalije 680 0,77%
Bošnjaci 33 0,04%
Egipćani 2 <0,01%
Goranci 0 0,00%
Romi 74 0,08%
Srbi 12 0,01%
Turci 5 0,01%
Ostali 43 0,05%
Bez podataka 7 0,01%
Nepoznato 120 0,14%
Ukupno 88.499 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 88.188 99,65%
Bosanski 26 0,03%
Srpski 16 0,02%
Turski 1 <0,01%
Romani 89 0,10%
Ostali 30 0,03%
Nepoznato 149 0,17%
Ukupno 88.499 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Podujevo je 44.955 osoba muškog i 43.544 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 36,25%, sa 16.295, dok je kod osoba ženskog spola 35,71%, sa ukupno 15.549 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 88.256 99,73%
Pravoslavlje 12 0,01%
Katoličanstvo 14 0,02%
Ostali 2 <0,01%
Ateisti 1 <0,01%
Bez odgovora 75 0,08%
Nepoznato 139 0,16%
Ukupno 88.499 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 87.540 98,92%
Srbija 2 <0,01%
Albanija 10 0,01%
Makedonija 3 <0,01%
Crna Gora 1 <0,01%
Turska 0 0,00%
Njemačka 3 0,00%
SAD 4 0,00%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 2 <0,01%
Ostali 934 1,06%
Ukupno 88.499 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]