Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Priština)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 854 km2, 2011. godine u općini Priština živjelo je 198.897 stanovnika, što predstavlja 11,43%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 99.361 osoba muškog i 99.536 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1002). Gustoća naseljenosti u Prištini je 233 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 194.452 97,77%
Aškalije 557 0,28%
Bošnjaci 400 0,20%
Egipćani 8 <0,01%
Goranci 205 0,10%
Romi 56 0,03%
Srbi 430 0,22%
Turci 2.156 1,08%
Ostali 334 0,17%
Bez podataka 79 0,04%
Nepoznato 220 0,11%
Ukupno 198.897 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 195.093 98,09%
Bosanski 393 0,20%
Srpski 490 0,25%
Turski 2.065 1,04%
Romani 66 0,03%
Ostali 524 0,26%
Nepoznato 266 0,13%
Ukupno 198.897 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Priština je 99.361 osoba muškog i 99.536 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 32,31%, sa 32.105, dok je kod osoba ženskog spola 29,76%, sa ukupno 29.620 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 193.474 97,27%
Pravoslavlje 480 0,24%
Katoličanstvo 1.170 0,59%
Ostali 344 0,17%
Ateisti 660 0,33%
Bez odgovora 2.388 1,20%
Nepoznato 381 0,19%
Ukupno 198.897 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 196.155 98,62%
Srbija 609 0,31%
Albanija 147 0,07%
Makedonija 131 0,07%
Crna Gora 28 0,01%
Turska 162 0,08%
Njemačka 58 0,03%
SAD 48 0,02%
Bosna i Hercegovina 19 0,01%
Hrvatska 10 0,01%
Ostali 1.530 0,77%
Ukupno 198.897 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]