Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Uroševac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 345 km2, 2011. godine u općini Uroševac živjelo je 108.610 stanovnika, što predstavlja 6,24%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 54.841 osoba muškog i 53.769 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:980). Gustoća naseljenosti u Uroševcu je 315 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 104.152 95,90%
Aškalije 3.629 3,34%
Bošnjaci 83 0,08%
Egipćani 24 0,02%
Goranci 64 0,06%
Romi 204 0,19%
Srbi 32 0,03%
Turci 55 0,05%
Ostali 102 0,09%
Bez podataka 45 0,04%
Nepoznato 220 0,20%
Ukupno 108.610 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 107.926 99,37%
Bosanski 74 0,07%
Srpski 41 0,04%
Turski 43 0,04%
Romani 148 0,14%
Ostali 128 0,12%
Nepoznato 250 0,23%
Ukupno 108.610 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Uroševac je 54.841 osoba muškog i 53.769 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 35,86%, sa 19.665, dok je kod osoba ženskog spola 34,43%, sa ukupno 18.514 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 107.121 98,63%
Pravoslavlje 45 0,04%
Katoličanstvo 413 0,38%
Ostali 64 0,06%
Ateisti 41 0,04%
Bez odgovora 612 0,56%
Nepoznato 314 0,29%
Ukupno 108.610 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 107.592 99,06%
Srbija 30 0,03%
Albanija 70 0,06%
Makedonija 72 0,07%
Crna Gora 2 0,00%
Turska 20 0,02%
Njemačka 7 0,01%
SAD 16 0,01%
Bosna i Hercegovina 9 0,01%
Hrvatska 4 <0,01%
Ostali 788 0,73%
Ukupno 108.610 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]