Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Andrijevica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Andrijevica živjelo je ukupno 5.071 stanovnika, što predstavlja 0,82% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 1.048 (20,67%), a seoskog 4.023 (79,33%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 807, što predstavlja 15,91% od ukupnog broja stanovništva Andrijevice. Broj zaposlenih muškaraca bio je 546 (20,89% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 261 (10,62% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Dragan, Marko i Milan, a ženska Milica, Marija i Jelena.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 1.646 32,46%
Srbi 3.137 61,86%
Albanci 1 0,02%
Muslimani 7 0,14%
Hrvati 2 0,04%
Srbi-Crnogorci 39 0,77%
Crnogorci-Srbi 17 0,34%
Jugoslaveni 5 0,10%
Rusi 2 0,04%
Makedonci 2 0,04%
Bosanci 1 0,02%
Slovenci 1 0,02%
Muslimani-Crnogorci 3 0,06%
Ostali 8 0,16%
Neizjašnjeni 195 3,85%
Regionalno opredijeljeni 5 0,10%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 3.903 76,97%
Crnogorski 973 19,19%
Bosanski 1 0,02%
Albanski 5 0,10%
Srpsko-hrvatski 30 0,59%
Maternji jezik 2 0,04%
Hrvatski 1 0,02%
Ruski 1 0,02%
Srpsko-crnogorski jezik 3 0,06%
Makedonski 3 0,06%
Crnogorsko-srpski jezik 7 0,14%
Ostali 6 0,12%
Regionalni jezici 1 0,02%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 134 2,64%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 4.909 96,81%
Katolička 6 0,12%
Muslimanska 8 0,16%
Adventisti 4 0,08%
Ateisti 5 0,10%
Hrišćani 2 0,04%
Ostale vjeroispovijesti 57 1,12%
Ne izjašnjavaju se 80 1,58%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Andrijevica bilo je 2.614 (51,55%) muškaraca i 2.457 (48,45%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.064:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 39,9 godina, muškaraca 39,2, a žena 40,6 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Andrijevica je 77,9% (3.950), od čega je udio punoljetnih muškaraca 78,9% (2.062), a udio punoljetnih žena 76,8% (1.888). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1092:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]