Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Bar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Bar živjelo je ukupno 42.048 stanovnika, što predstavlja 6,78% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 17.649 (41,97%), a seoskog 24.399 (58,03%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 12.842, što predstavlja 30,54% od ukupnog broja stanovništva Bara. Broj zaposlenih muškaraca bio je 7.600 (36,77% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 5.242 (24,52% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Dragan, a ženska Jelena, Milica i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 19.553 46,50%
Srbi 10.656 25,34%
Bošnjaci 2.153 5,12%
Albanci 2.515 5,98%
Muslimani 3.236 7,70%
Romi 203 0,48%
Hrvati 254 0,60%
Srbi-Crnogorci 144 0,34%
Egipćani 33 0,08%
Crnogorci-Srbi 95 0,23%
Jugoslaveni 105 0,25%
Rusi 241 0,57%
Makedonci 87 0,21%
Bosanci 53 0,13%
Slovenci 21 0,05%
Mađari 38 0,09%
Muslimani-Crnogorci 65 0,15%
Goranci 16 0,04%
Muslimani-Bošnjaci 3 0,01%
Bošnjaci-Muslimani 12 0,03%
Crnogorci-Muslimani 48 0,11%
Italijani 8 0,02%
Nijemci 13 0,03%
Turci 36 0,09% 0,03%
Ostali 318 0,76%
Neizjašnjeni 2.097 4,99%
Regionalno opredijeljeni 45 0,11%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 16.299 38,76%
Crnogorski 18.217 43,32%
Bosanski 698 1,66%
Albanski 2.738 6,51%
Srpsko-hrvatski 1.010 2,40%
Romski 197 0,47%
Bošnjački jezik 283 0,67%
Maternji jezik 169 0,40%
Hrvatski 151 0,36%
Ruski 271 0,64%
Srpsko-crnogorski jezik 63 0,15%
Makedonski 73 0,17%
Crnogorsko-srpski jezik 32 0,08%
Mađarski 25 0,06%
Hrvatsko-srpski 20 0,05%
Engleski 18 0,04%
Njemački 15 0,04%
Slovenački 9 0,02%
Ostali 232 0,55%
Regionalni jezici 9 0,02%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 1.492 3,55%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 24.452 58,15%
Katolička 3.043 7,24%
Islamska 8.315 19,78%
Muslimanska 4.356 10,36%
Adventisti 38 0,09%
Agnostici 34 0,08%
Ateisti 415 0,99%
Budisti 7 0,02%
Hrišćani 72 0,17%
Jehovini svjedoci 7 0,02%
Protestanti 18 0,04%
Ostale vjeroispovijesti 162 0,39%
Ne izjašnjavaju se 1.129 2,69%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bar bilo je 20.670 (49,16%) muškaraca i 21.378 (50,84%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 967:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 37,9 godina, muškaraca 36,8, a žena 38,9 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Bar je 77,4% (32.549), od čega je udio punoljetnih muškaraca 75,8% (15.670), a udio punoljetnih žena 79,0% (16.879). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 928:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]