Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Bijelo Polje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Bijelo Polje živjelo je ukupno 46.051 stanovnika, što predstavlja 7,43% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 15.400 (33,44%), a seoskog 30.651 (66,56%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 9.337, što predstavlja 20,28% od ukupnog broja stanovništva Bijelog Polja. Broj zaposlenih muškaraca bio je 5.742 (24,75% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 3.595 (15,74% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Milan i Marko, a ženska Milica, Jelena i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 8.808 19,13%
Srbi 16.562 35,96%
Bošnjaci 12.592 27,34%
Albanci 57 0,12%
Muslimani 5.985 13,00%
Romi 334 0,73%
Hrvati 41 0,08%
Srbi-Crnogorci 136 0,30%
Crnogorci-Srbi 32 0,07%
Jugoslaveni 27 0,06%
Rusi 13 0,03%
Makedonci 14 0,03%
Bosanci 6 0,01%
Slovenci 1 <0,01%
Mađari 3 0,01%
Muslimani-Crnogorci 21 0,05%
Goranci 5 0,01%
Muslimani-Bošnjaci 97 0,21%
Bošnjaci-Muslimani 84 0,18%
Crnogorci-Muslimani 10 0,02%
Nijemci 9 0,02%
Turci 18 0,04%
Ostali 239 0,52%
Neizjašnjeni 952 2,07%
Regionalno opredijeljeni 4 0,01%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 20.717 44,99%
Crnogorski 16.972 36,85%
Bosanski 5.748 12,48%
Albanski 48 0,10%
Srpsko-hrvatski 433 0,94%
Romski 301 0,65%
Bošnjački jezik 630 1,37%
Maternji jezik 180 0,39%
Hrvatski 10 0,02%
Ruski 9 0,02%
Srpsko-crnogorski jezik 35 0,08%
Makedonski 12 0,03%
Crnogorsko-srpski jezik 19 0,04%
Mađarski 1 <0,01%
Hrvatsko-srpski 2 <0,01%
Engleski 2 <0,01%
Ostali 188 0,41%
Regionalni jezici 3 0,01%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 738 1,60%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 24.662 53,55%
Katolička 79 0,17%
Islamska 17.979 39,04%
Muslimanska 1.661 3,61%
Adventisti 63 0,14%
Agnostici 5 0,01%
Ateisti 80 0,17%
Budisti 1 <0,01%
Hrišćani 79 0,17%
Protestanti 1 <0,01%
Ostale vjeroispovijesti 1.019 2,21%
Ne izjašnjavaju se 422 0,92%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bijelo Polje bilo je 23.204 (50,39%) muškaraca i 22.847 (49,61%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.016:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 36,1 godina, muškaraca 35,1, a žena 37,1 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Bijelo Polje je 74,5% (34.298), od čega je udio punoljetnih muškaraca 73,9% (17.159), a udio punoljetnih žena 75,0% (17.139). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1001:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]