Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Danilovgrad)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Danilovgrad živjelo je ukupno 18.472 stanovnika, što predstavlja 2,98% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 6.852 (37,09%), a seoskog 11.620 (62,91%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 5.472, što predstavlja 29,62% od ukupnog broja stanovništva Danilovgrada. Broj zaposlenih muškaraca bio je 3.383 (34,86% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 2.089 (23,83% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Miloš, a ženska Milica, Jelena i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 11.857 64,19%
Srbi 5.001 27,07%
Bošnjaci 16 0,09%
Albanci 81 0,44%
Muslimani 38 0,21%
Romi 28 0,15%
Hrvati 38 0,21%
Srbi-Crnogorci 57 0,31%
Egipćani 2 0,01%
Crnogorci-Srbi 97 0,53%
Jugoslaveni 30 0,16%
Rusi 29 0,16%
Makedonci 32 0,17%
Bosanci 13 0,07%
Slovenci 8 0,04%
Mađari 11 0,06%
Italijani 3 0,02%
Nijemci 2 0,01%
Turci 1 0,01%
Ostali 62 0,34%
Neizjašnjeni 1.034 5,60%
Regionalno opredijeljeni 15 0,08%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 8.535 46,21%
Crnogorski 8.141 44,07%
Bosanski 15 0,08%
Albanski 78 0,42%
Srpsko-hrvatski 531 2,88%
Romski 15 0,08%
Bošnjački jezik 5 0,03%
Maternji jezik 197 1,07%
Hrvatski 27 0,15%
Ruski 27 0,15%
Srpsko-crnogorski jezik 21 0,11%
Makedonski 15 0,08%
Crnogorsko-srpski jezik 9 0,05%
Mađarski 9 0,05%
Hrvatsko-srpski 8 0,04%
Engleski 3 0,02%
Njemački 3 0,02%
Slovenački 2 0,01%
Ostali 66 0,36%
Regionalni jezici 6 0,03%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 758 4,10%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 17.047 92,29%
Katolička 140 0,76%
Islamska 34 0,18%
Muslimanska 228 1,23%
Adventisti 20 0,11%
Agnostici 6 0,03%
Ateisti 187 1,01%
Budisti 5 0,03%
Hrišćani 58 0,31%
Jehovini svjedoci 1 0,01%
Protestanti 1 0,01%
Ostale vjeroispovijesti 235 1,27%
Ne izjašnjavaju se 510 2,76%


Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Danilovgrad bilo je 9.704 (52,53%) muškaraca i 8.768 (47,47%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.107:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 38,1 godina, muškaraca 36,9, a žena 39,5 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Danilovgrad je 79,0% (14.586), od čega je udio punoljetnih muškaraca 78,9% (7.656), a udio punoljetnih žena 79,0% (6.930). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1105:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]