Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Herceg-Novi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Herceg Novi živjelo je ukupno 30.864 stanovnika, što predstavlja 4,98% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 19.536 (63,30%), a seoskog 11.328 (36,70%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 10.763, što predstavlja 34,87% od ukupnog broja stanovništva Herceg Novog. Broj zaposlenih muškaraca bio je 5.739 (38,29% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 5.024 (31,65% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Dragan i Marko, a ženska Jelena, Marija i Milica.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 10.395 33,68%
Srbi 15.090 48,89%
Bošnjaci 74 0,24%
Albanci 41 0,13%
Muslimani 160 0,52%
Romi 258 0,84%
Hrvati 662 2,15%
Srbi-Crnogorci 98 0,32%
Egipćani 28 0,09%
Crnogorci-Srbi 72 0,23%
Jugoslaveni 157 0,51%
Rusi 118 0,38%
Makedonci 95 0,31%
Bosanci 48 0,16%
Slovenci 56 0,18%
Mađari 48 0,16%
Muslimani-Crnogorci 1 <0,01%
Italijani 30 0,10%
Nijemci 12 0,04%
Ostali 146 0,47%
Neizjašnjeni 2.908 9,42%
Regionalno opredijeljeni 367 1,19%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 18.986 61,52%
Crnogorski 7.224 23,41%
Bosanski 73 0,24%
Albanski 67 0,22%
Srpsko-hrvatski 1.178 3,82%
Romski 182 0,59%
Bošnjački jezik 11 0,04%
Maternji jezik 158 0,51%
Hrvatski 271 0,88%
Ruski 127 0,41%
Srpsko-crnogorski jezik 59 0,19%
Makedonski 51 0,17%
Crnogorsko-srpski jezik 18 0,06%
Mađarski 39 0,13%
Hrvatsko-srpski 48 0,16%
Engleski 19 0,06%
Njemački 12 0,04%
Slovenački 21 0,07%
Ostali 124 0,40%
Regionalni jezici 63 0,20%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 2.132 6,91%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 26.012 84,28%
Katolička 1.267 4,11%
Islamska 325 1,05%
Muslimanska 297 0,96%
Adventisti 65 0,21%
Agnostici 52 0,17%
Ateisti 751 2,43%
Budisti 11 0,04%
Hrišćani 102 0,33%
Jehovini svjedoci 6 0,02%
Protestanti 12 0,04%
Ostale vjeroispovijesti 137 0,44%
Ne izjašnjavaju se 1.827 5,92%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Herceg Novi bilo je 14.990 (48,57%) muškaraca i 15.874 (51,43%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 944:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,0 godina, muškaraca 38,5, a žena 41,4 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Herceg Novi je 79,8% (24.628), od čega je udio punoljetnih muškaraca 78,1% (11.709), a udio punoljetnih žena 81,4% (12.919). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 906:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]