Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Kolašin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Kolašin živjelo je ukupno 8.380 stanovnika, što predstavlja 1,35% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 2.725 (32,52%), a seoskog 5.655 (67,48%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 2.237, što predstavlja 26,69% od ukupnog broja stanovništva Kolašina. Broj zaposlenih muškaraca bio je 1.308 (30,93% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 929 (22,38% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Milan, Miloš i Nikola, a ženska Milica, Jelena i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 4.812 57,42%
Srbi 2.996 35,75%
Muslimani 18 0,21%
Hrvati 7 0,08%
Srbi-Crnogorci 58 0,69%
Crnogorci-Srbi 57 0,68%
Jugoslaveni 22 0,26%
Rusi 8 0,10%
Makedonci 5 0,06%
Bosanci 4 0,05%
Slovenci 5 0,06%
Mađari 2 0,02%
Goranci 4 0,05%
Italijani 2 0,02%
Nijemci 3 0,04%
Ostali 47 0,56%
Neizjašnjeni 323 3,85%
Regionalno opredijeljeni 7 0,08%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 4.881 58,25%
Crnogorski 3.052 36,42%
Bosanski 2 0,02%
Srpsko-hrvatski 137 1,64%
Bošnjački jezik 1 0,01%
Maternji jezik 34 0,41%
Hrvatski 4 0,05%
Ruski 6 0,07%
Srpsko-crnogorski jezik 2 0,02%
Makedonski 2 0,02%
Crnogorsko-srpski jezik 15 0,18%
Mađarski 3 0,04%
Hrvatsko-srpski 1 0,01%
Engleski 2 0,02%
Slovenački 1 0,01%
Ostali 26 0,31%
Regionalni jezici 4 0,05%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 206 2,46%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 7.795 93,02%
Katolička 28 0,33%
Islamska 14 0,17%
Muslimanska 31 0,37%
Adventisti 7 0,08%
Agnostici 1 0,01%
Ateisti 79 0,94%
Hrišćani 26 0,31%
Ostale vjeroispovijesti 251 3,00%
Ne izjašnjavaju se 148 1,77%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kolašin bilo je 4.229 (50,47%) muškaraca i 4.151 (49,53%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.019:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,1 godina, muškaraca 38,7, a žena 41,5 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Kolašin je 79,5% (6.658), od čega je udio punoljetnih muškaraca 79,9% (3.379), a udio punoljetnih žena 79,0% (3.279). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1030:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]