Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Kotor)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Kotor živjelo je ukupno 22.601 stanovnika, što predstavlja 3,65% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 12.583 (55,67%), a seoskog 10.018 (44,33%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 7.572, što predstavlja 33,50% od ukupnog broja stanovništva Kotora. Broj zaposlenih muškaraca bio je 4.181 (38,58% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 3.391 (28,83% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Dragan, a ženska Marija, Milica i Jelena.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 11.047 48,88%
Srbi 6.910 30,57%
Bošnjaci 29 0,13%
Albanci 102 0,45%
Muslimani 64 0,28%
Romi 74 0,33%
Hrvati 1.553 6,87%
Srbi-Crnogorci 58 0,26%
Egipćani 63 0,28%
Crnogorci-Srbi 60 0,27%
Jugoslaveni 93 0,41%
Rusi 70 0,31%
Makedonci 54 0,24%
Bosanci 22 0,10%
Slovenci 29 0,13%
Mađari 35 0,15%
Muslimani-Bošnjaci 3 0,01%
Crnogorci-Muslimani 3 0,01%
Italijani 31 0,14%
Nijemci 14 0,06%
Ostali 162 0,72%
Neizjašnjeni 1.946 8,61%
Regionalno opredijeljeni 179 0,79%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 9.575 42,37%
Crnogorski 8.693 38,46%
Bosanski 27 0,12%
Albanski 163 0,72%
Srpsko-hrvatski 1.168 5,17%
Romski 31 0,14%
Bošnjački jezik 2 0,01%
Maternji jezik 140 0,62%
Hrvatski 686 3,04%
Ruski 63 0,28%
Srpsko-crnogorski jezik 30 0,13%
Makedonski 33 0,15%
Crnogorsko-srpski jezik 17 0,08%
Mađarski 21 0,09%
Hrvatsko-srpski 32 0,14%
Engleski 34 0,15%
Njemački 14 0,06%
Slovenački 7 0,03%
Ostali 196 0,87%
Regionalni jezici 70 0,31%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 1.594 7,05%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 17.634 78,02%
Katolička 2.658 11,76%
Islamska 163 0,72%
Muslimanska 212 0,94%
Adventisti 29 0,13%
Agnostici 32 0,14%
Ateisti 459 2,03%
Budisti 4 0,02%
Hrišćani 81 0,36%
Jehovini svjedoci 4 0,02%
Protestanti 20 0,09%
Ostale vjeroispovijesti 237 1,05%
Ne izjašnjavaju se 1.068 4,73%


Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kotor bilo je 10.837 (47,95%) muškaraca i 11.764 (52,05%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 921:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 39,5 godina, muškaraca 37,6, a žena 41,2 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Kotor je 79,7% (18.019), od čega je udio punoljetnih muškaraca 78,0% (8.452), a udio punoljetnih žena 81,3% (9.567). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 883:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]