Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Mojkovac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Mojkovac živjelo je ukupno 8.622 stanovnika, što predstavlja 1,39% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 3.590 (41,64%), a seoskog 5.032 (58,36%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 1.857, što predstavlja 21,54% od ukupnog broja stanovništva Mojkovca. Broj zaposlenih muškaraca bio je 1.125 (25,85% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 732 (17,14% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Milan i Dragan, a ženska Jelena, Milica i Milena.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 5.097 59,12%
Srbi 3.058 35,47%
Bošnjaci 8 0,09%
Muslimani 4 0,05%
Romi 16 0,19%
Hrvati 2 0,02%
Srbi-Crnogorci 27 0,31%
Crnogorci-Srbi 11 0,13%
Jugoslaveni 20 0,23%
Rusi 3 0,03%
Makedonci 3 0,03%
Bosanci 3 0,03%
Slovenci 2 0,02%
Nijemci 1 0,01%
Ostali 36 0,42%
Neizjašnjeni 330 3,83%
Regionalno opredijeljeni 1 0,01%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 4.779 55,43%
Crnogorski 3.331 38,63%
Bosanski 8 0,09%
Srpsko-hrvatski 121 1,40%
Romski 17 0,20%
Maternji jezik 54 0,63%
Hrvatski 2 0,02%
Ruski 2 0,02%
Srpsko-crnogorski jezik 15 0,17%
Makedonski 2 0,02%
Crnogorsko-srpski jezik 4 0,05%
Njemački 1 0,01%
Ostali 29 0,34%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 257 2,98%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 8.250 95,69%
Katolička 8 0,09%
Islamska 6 0,07%
Muslimanska 19 0,22%
Adventisti 15 0,17%
Ateisti 74 0,86%
Hrišćani 8 0,09%
Ostale vjeroispovijesti 73 0,85%
Ne izjašnjavaju se 169 1,96%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Mojkovac bilo je 4.352 (50,48%) muškaraca i 4.270 (49,52%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.019:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 38,4 godina, muškaraca 37,0, a žena 39,7 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Mojkovac je 77,7% (6.699), od čega je udio punoljetnih muškaraca 77,0% (3.350), a udio punoljetnih žena 78,4% (3.349). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1000:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]